Urgentní

photo by Vanya Berezkin

Osvoboďte Pussy Riot!

Případ

Ve středu 24. července bude soud projednávat podmínečné propuštění vězněných členek punkové skupiny Pussy Riot. Marija Aljochinová, Naděžda Tolokonnikovová a Jekatěrina Samucevičová byly zadrženy těsně před prezidentskými volbami při happeningu v pravoslavném chrámu, který měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky.

Mladé ženy byly obviněny z výtržnictví. Marija a Naděžda byly následně odsouzeny ke 2 letům vězení, který si odpykávají v drsných podmínkách uralského nápravného zařízení. Jekatěrina dostala podmíněný trest. Všechny ženy jsou v rozporu se zákonem trestány pouze za pokojné vyjádření svého přesvědčení a jsou tedy vězeňkyněmi svědomí.

Více než 100 světových umělců (např. Adele, Sting, Yoko Ono či Coldplay) při této příležitosti podepsalo výzvu žádající propuštění členek Pussy Riot – připojte se k nim!

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Máme pro Vás dobrou zprávu: obě členky Pussy Riot byly 23. 12. 2013, čtyři měsíce před vypršením trestu, propuštěny z vězení. Děkujeme Vám za podporu jejich případu.

Požadujeme

• okamžité a bezpodmínečné propuštění Naděždy Tolokonnikovové, Mariji Aljochinové
  • zajištění důstojných podmínek, základní zdravotní péče a zákonného kontaktu s rodinou, dokud budou vězněny

Adresáti