Urgentní
akce

©Ai Weiwei

Máxima: Boj o vlastní pozemek s težaři

Případ

Násilná vystěhování   Peru publikován 21.9.2016

Maxima Acuňová je farmářka ze severu Peru. Maxima a její rodina jsou ve sporu s těžební společností Yanacocha kvůli vlastnictví pozemku, na kterém žijí v Tragadero Grande. Maxima totiž svou půdu společnosti nikdy neprodala. Maximu a její rodinu spolu s dalšími ochránci práv policie několikrát zastrašovala, ohrožovala a nutila odstěhovat se a opustit svou půdu. Obtěžování a zastrašování nabralo reálné kontury v roce 2011, když policisté napadli Maximu a její dceru a bili je do bezvědomí. Od té doby byl také dvakrát zničený jejich dům. Ve zdlouhavém právním procesu jí nejdříve půdu zabavili, později zase vrátili. Členové komunity se spojili, aby chránili Maximu před násilným vystěhováním a pokračujícím obtěžováním.

Článek publikován 17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Děkujem všem za podporu případu!

Požadujeme

• Aby peruánská vláda zabezpečila účinnou ochranu Maximy a její rodiny a zaručila, že nebudou násilně vystěhováni a budou moci svobodně užívat svá práva na svobodu pohybu a přístup na území, na kterém žijí.

Adresáti

• Minister of Interior Carlos Basombrío