Text on-line petice za nezávislé vyšetření, co se s Džamálem Chášakdžím stalo.

Ambassador
Naif D. N. AL ABOUD
Velvyslanectví Království Saúdské Arábie
Korunovační 622/35, 160 00 Praha 6 - Bubeneč
160 00 Praha 6 - Bubeneč

Vaše excelence,

píši Vám, abych vyjádřil/a svou obavu, že saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží se stal obětí násilného zmizení. Naposledy byl viděn 2. října, když vstupoval na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu.

Vyzývám saúdskoarabské představitele, aby neprodleně uveřejnili, co se s ním stalo a kde se nachází, a aby se podíleli na vyšetřování zahájeném tureckými úřady a na jakýchkoliv nezávislých a nestranných vyšetřováních, která by jeho zmizení mohlo vyvolat. Ti, kteří jsou zodpovědní za násilné zmizení Džamála Chášakdžího a za jakoukoliv případnou újmu jemu způsobenou, musejí čelit spravedlnosti, stejně jako ti, kteří k těmto činům vydali pokyny, nehledě na jejich hodnost či postavení.

Od loňského září Amnesty International zaznamenala v Saúdské Arábii zvýšené útoky na svobodu slova, sdružování a poklidného shromažďování. Například u významných obránkyň lidských práv a disidentů zaznamenala případy zatčení a pokračujícího zadržování bez obvinění.

Pokud jsou informace tureckých představitelů o napadení Džamála Chášakdžího pravdivé, jednalo by se o závažné vyústění zásahů Saúdské Arábie proti pokojnému odporu. Tyto zásahy musejí okamžitě přestat.

Naléhavě Vás tímto žádám, abyste poskytl důvěryhodné vyjádření k tomu, co se s Džamálem Chášakdžím stalo a kde se nachází, abyste tak jeho rodině osvětlil situaci a přispěl k výkonu spravedlnosti.

V úctě,

Zavřít