Urgentní
akce

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

Případ

LGBTI   Polsko publikován 1.1.2021

V lednu začal v Polsku sledovaný proces s Elžbietou Podlešnou a dalšími dvěma aktivistkami, Annou a Joanou, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií a svatozáří v barvách duhy. Všechny tři jsou obviněny z „urážky náboženského cítění“ a hrozí jim až dva roky vězení.

Kromě podpisu petice můžete aktivistky podpořit i pořízením a sdílením solidární fotografie či videa na facebooku a instagramu. Česká Amnesty totiž vytvořila speciální filtr Rainbow Madonna, který využívá technologii rozšířené reality a každému přidělá duhovou svatozář.

Anna, Joana a Elžbieta jsou aktivistky a obránkyně lidských práv v Polsku. Již mnoho let se staví proti nenávisti a diskriminaci a bojují za spravedlivé Polsko.

Elžbieta Podlešná byla policií zatčena a zadržena na několik hodin. Policie rovněž zabavila její elektronické vybavení. Policie během razie v jejím bytě údajně nalezla plakáty zobrazující Pannu Marii se svatozáří v barvách duhy, symbolem LGBTI komunity. Plakáty byly koncem dubna 2019 vyvěšeny v polském městě Plock. Vlastnictví, výroba nebo šíření podobných plakátů by nemělo být považováno za trestných čin, neboť je chráněno zákonem o svobodě vyjadřování.

„Omezování aktivistů ve svobodném vyjádření jejich názorů je nezákonné a musí okamžitě přestat,“ zdůraznila Barbora Černušáková z Amnesty International.

Článek publikován 2.3.2021

Skvělá zpráva: Elžbieta, Anna a Joana jsou nevinné!

Polský soud zrušil obvinění proti třem aktivistkám a obránkyním lidských práv Elžbietě Podlešné, Anně a Joaně.

Článek publikován 19.1.2021

V Polsku začal soudní proces s Elžbětou Podlešnou

Ve středu 13. ledna začal u okresního soudu v Płocku soudní proces s aktivistkami, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií s duhovou svatozáří.

Článek publikován 14.7.2020

Půjde polská aktivistka do vězení kvůli duhové svatozáři?

Polská prokuratura posílá případ Podlešné před soud.

Článek publikován 16.12.2019

Podle čenstochovského prokurátora duhová svatozář náboženství nehanobí

Elžbieta Podlešná, která byla obviněna z hanobení náboženství, je stále ještě vyšetřována. Dobrou zprávou zatím zůstává rozhodnutí čenstochovského prokurátora, že vyobrazení jako takové náboženství nehanobí.

Článek publikován 24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

Pozadí

Obránkyně lidských práv Elžbieta Podlešná se vrátila z cesty do Belgie a Nizozemí v rámci aktivit Amnesty International, když 6. května kolem šesté hodiny ráno vnikla policie do jejího bytu. Proč byla tato policejní akce, spojená se zahájením vyšetřování schváleného státním zástupcem, podniknuta a nestačilo předvolání Elžbiety Podlešné k podání vysvětlení na policejní stanici, zůstává nejasné. Elžbieta Podlešná byla policií zatčena a zadržena na několik hodin. Policie rovněž zabavila její elektronické vybavení. Téměř po roce vyšetřování je nyní Elžbieta Podlešná obviněna z trestného činu „urážky náboženského přesvědčení“. Policie během razie v jejím bytě údajně nalezla plakáty zobrazující Pannu Marii se svatozáří v barvách duhy, symbolem LGBTI komunity. Plakáty byly koncem dubna 2019 vyvěšeny v polském městě Plock. Vlastnictví, výroba nebo šíření podobných plakátů by nemělo být považováno za trestných čin, neboť je chráněno zákonem o svobodě vyjadřování. Polsko je vázáno Mezinárodní úmluvou o občanských a politických právech (ICCPR), Evropskou úmluvou o lidských právech (ECHR) a Chartou základních práv OSN, a z tohoto důvodu by mělo respektovat, chránit a prosazovat právo na svobodu vyjadřování. V širších souvislostech lze na tento případ pohlížet jako na šikanování aktivistů působících v oblasti lidských práv v Polsku. Za svůj pokojný aktivismus čelí Elžbieta Podlešná nejméně 14 různým soudním řízením a je pod neustálým policejním dohledem. Nedávná výzkumná zpráva Síla „ulice“ uvádí: „Ochrana práva na pokojný protest v Polsku není dostatečná a obtěžování otevřeně se vyslovujících aktivistů a obhájců lidských práv je běžnou realitou.“