Urgentní
akce

© Private

Umělkyně skončila ve vězení za protest proti válce. Pomůžete?

Případ

Ruská umělkyně Alexandra Skočilenko (Aleksandra Skochilenko) koncem března v supermarketu v Petrohradě nahradila cenovky u zboží za letáčky s protiválečnými informacemi a hesly. Kvůli tomu byla zatčena a obviněna z „veřejného šíření vědomě nepravdivých informací o použití ruských ozbrojených sil“. Hrozí jí až deset let vězení.

Alexandra Skočilenko je umělkyně z Petrohradu. Dne 31. března v petrohradském supermarketu u části zboží nahradila cenovky protiválečnými hesly a informacemi o ruské invazi na Ukrajinu, mimo jiné o ostřelování mariupolského činoherního divadla a vraždění civilistů. Kvůli tomu 11. dubna policie prohledala její dům, Alexandru zatkla a vyslýchala ji až do ranních hodin následujícího dne. Vasileostrovský okresní soud na ni 13. dubna uvalil vyšetřovací vazbu do 1. června 2022 (lhůta bude pravděpodobně prodloužena).

Alexandra Skočilenko je obviněna z „veřejného šíření vědomě nepravdivých informací o použití ozbrojených sil“ podle nedávno schváleného článku 207.3 odst. 2 trestního zákoníku. V případě odsouzení jí hrozí trest v rozmezí od pěti do deseti let vězení.

Alexandra Skočilenko je v umělecké komunitě dobře známá: píše písně, vytváří komiksy a karikatury, pořádá koncerty a jam sessions. Napsala také slavnou „Knihu o depresi“, která se stala velmi populární a významně přispěla k destigmatizaci duševních nemocí. Kniha byla již několikrát znovu vydána a přeložena do různých jazyků.

Alexandra Skočilenko trpí celiakií a musí držet speciální bezlepkovou dietu. Dne 20. dubna se podle dostupných informací její zdravotní stav zhoršil v důsledku nedostatečného přístupu k odpovídajícím potravinám. Dne 21. dubna její právník informoval Amnesty International, že jí detenční centrum konečně umožnilo obdržet od rodiny potravinový balíček, který vyhovoval její bezlepkové dietě.

Dne 23. dubna byla převezena z dočasného zadržovacího střediska do vazební věznice.

Dne 25. dubna navštívil Alexandru Skočilenko ve vazební věznici jeden z jejích právníků a sdělil, že se její zdravotní stav opět zhoršuje, trpí nedostatkem jídla, protože jí není poskytována strava, kterou potřebuje, a nebylo jí umožněno dostat další balíček s jídlem od její rodiny. Většinu času se cítí slabá. Uvedla také, že je vystavena nátlaku ze strany dozorců vazební věznice a spoluvězňů.

Dne 30. května soud prodloužil vyšetřovací vazbu Alexandry do 1. července.

Článek publikován 19.5.2022

Pošlete Alexandře Skočilenko vzkaz přímo do vězení!

Podpořte nespravedlivě uvězněnou ruskou umělkyni vzkazem solidarity - napište jí přímo do vězení.

Pozadí

Amnesty International zároveň vyzývá ruské orgány, aby dodržovaly své mezinárodní závazky v oblasti lidských práv a ruskou ústavu a respektovaly, chránily a naplňovaly právo na svobodu projevu, pokojné shromažďování a sdružování v Rusku, mimo jiné tím, že umožní konání pokojných protestů; propustí všechny svévolně zatčené pokojné demonstranty a kritiky režimu a ukončí proti nim vedená neopodstatněná trestní a správní řízení; zruší všechna omezení nezávislých médií a zruší nebo změní všechny zákony, které tato práva nadměrně a svévolně omezují.

V souvislosti s pokračující ruskou agresí na Ukrajině doprovázenou rozsáhlými zásahy proti pokojným protiválečným demonstrantům a cenzurou nezávislých médií v Rusku Amnesty upozorňuje, že ruská invaze na Ukrajinu je hrubým porušením Charty OSN a aktem agrese, který je podle mezinárodního práva zločinem. Amnesty rovněž zdokumentovala pokračující porušování mezinárodního humanitárního práva ruskými silami na Ukrajině, včetně zjevných válečných zločinů, jako jsou mimosoudní popravy civilistů, nevybíravé útoky na civilisty, civilní objekty a infrastrukturu, používání nerozlišujících zbraní, jako jsou balistické rakety, a používání zakázaných zbraní, jako je kazetová munice.

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu bylo podle ruských obránců lidských práv v zemi zatčeno více než 15 000 lidí. Na základě nově zavedené legislativy byly zahájeny stovky správních a více než 30 trestních řízení proti pokojným demonstrantům a disentu. Úřady svévolně zablokovaly přístup k desítkám webových stránek nezávislých médií. Ministerstvo spravedlnosti uzavřelo mnoho místních i mezinárodních charitativních a lidskoprávních nevládních organizací a nadací.

Aktuální počet podpisů: 2199 Náš cíl: 3000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Státní zástupce, Melnik Viktor Dmitrievich

Požadujeme

• Okamžité propuštění Alexandry Skočilenko a stažení obvinění proti ní vedených.
  • Do doby jejího propuštění zajištění takových podmínek a zdravotní péče, aby odpovídaly mezinárodním standardům a aby měla přístup k odpovídající zdravotní péči a vhodné stravě.

Díky za upozornění...