Urgentní
akce

Čečna: Zastavte pronásledování a zabíjení gayů

Případ

Diskriminace   Rusko publikován 5.8.2017

11. července 2017 ruská nezisková organizace Russian LGBT Network zveřejnila nové informace ohledně situace homosexuálů v Čečensku. Iniciativa, která pomáhá lidem, kteří jsou pronásledováni v Čečenské republice kvůli své (údajné) homosexualitě, s lítostí konstatovala, že pronásledování LGBT lidí nadále pokračuje. Zjistili, že úřady vyhrožovaly jak obětem, tak i jejich rodinám, že pokud si budou stěžovat, obžalují je z falešného obviňování.

31. července organizace zveřejnila zprávu o pronásledování LGBT lidí v Čečensku. Report s názvem „Řekli, že nejsem člověk, že nejsem nic. Že bych měl být raději terorista než buzna“ je založena na svědectví 33 lidí z Čečenska, kteří byli pronásledováni, nelegálně zadržování a mučeni. V této zprávě se odhalují detaily pronásledování gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů v Čečensku. Na základě svědectví zpráva odhaluje brutalitu mučení a podíl čečenských úřadů na pronásledování LGBT lidí.

Zároveň čečenské nejvyšší úřady nadále popírají, že homosexuálové v Čečensku vůbec existují. Během rozhovoru s reportérem HBO Davidem Scottem, jehož části byly zveřejněny v pátek 15. července, byl čečenský prezident Ramzan Kadyrov dotazován na pronásledování homosexuálů. Jako odpověď se Kadyrov zasmál a řekl, „že je to nesmysl. Nemáme takové lidí. Nemáme gaye. Pokud jsou nějací, vezměte si je do Kanady. Chvála Bohu (Alláhovi). Vezměte je daleko od nás, abychom je neměli doma. Abychom očistili naši krev, pokud zde jsou nějací, vezměte je." Když byl Kadyrov nadále tlačen k odpovědi, zda byl znepokojen, když četl zprávy o pronásledování, odpověděl, že "oni (homosexuálové) jsou ďáblové. Jsou na prodej. Nejsou lidé. Bůh je zatratí za to, za co nás obviňují."

Článek publikován 21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

Článek publikován 19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

Pozadí

Je zjevné, že v Čečensku, které je známé svým autoritářským režimem a trvalou beztrestností za porušování lidských práv, jde o oficiální politiku. Žádní homosexuálové se v Čečensku nemůžou cítit bezpečně, dokud ruské úřady nezajistí spravedlivé potrestání pachatelů této čistky. Je ironické, že rozhovor s Ramzanem Kadyrovem byl zveřejněn v den osmého výročí vraždy významné obhájkyně lidských práv a kritičky Kadyrova Natálie Estemirové. Byla unesena a zabita za denního světla v čečenském hlavním městě Grozném při cestě do práce. Nikdo dosud nebyl za tento zločin postaven před soud.

Aktuální počet podpisů: 2045 Náš cíl: 2500

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Předseda Vyšetřovacího výboru Ruské federace Aleksandr Ivanovič Bastrykin

Požadujeme

• aby ruské úřady účinně vyšetřily zprávy o perzekucích v Čečensku, zodpovědné osoby soudily a zajistily, že perzekuce homosexuálů a ostatní porušování lidských práv skončí.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...