Urgentní
akce

Rusko: Před soudem za kritiku vlády na sociálních sítích

Případ

Jekatěrina Vologženinová stanula 27. října poprvé před soudem kvůli údajné „nenávisti a podněcování nenávisti proti Rusku a proti Rusům bojujícím na východě Ukrajiny“. Obvinění jsou založena na jejích příspěvcích na sociálních sítích. Kritizovala jimi ruskou anexi Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny.

Jekatěrina Vologženinová, která pracuje v obchodě, publikovala na sociální síti Vkontakte během roku 2014 několik příspěvků s odkazy na publikace, filmy, texty a obrázky v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Některé z nich byly kritické k ruské anexi Krymu (anexe porušila mezinárodní právo), další k účasti Ruska v ukrajinském Donbasu. Její účet je přístupný pouze potvrzeným přátelům. 12. prosince 2014 pro ni do bytu přišla policie a odvedla Jekatěrinu k výslechu. Tam zjistila, že byla obviněna z „veřejného podněcování nenávisti nebo nepřátelství a špinění lidské důstojnosti“ (článek 282 části I ruského trestního zákoníku). Pokud bude usvědčena, hrozí jí až pět let vězení.

Během vyšetřování případu státní orgány použily psycholingvistické expertízy k analyzování jejích příspěvků a dotazovaly se jejích kolegů a dalších známých, aby dokázaly její motivaci k podněcování nenávisti. Šetření dospělo k závěru, že Jekatěrina Vologženinová na veřejně nepřístupném účtu záměrně kritizovala vládní politiky a podněcovala nenávist proti ruské vládě a Rusům bojujícím na východní Ukrajině. Koncem září 2015 byl případ předán k soudu v Železnodorožném okrsku v Jekatěrinburgu. První slyšení proběhlo 27. října.

Článek publikován 16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

Pozadí

Od připojení Krymu k Rusku a vypuknutí bojů na jaře 2014 mezi ukrajinskými silami a ozbrojenými skupinami podporovanými Ruskem v Donbasu na východní Ukrajině bylo v Rusku několik lidí odsouzeno za údajné podněcování nenávisti a nepřátelství na internetu. Tito lidé kritizovali ruskou politiku vůči Ukrajině nebo anexi Krymu. Počet uživatelů internetu, kteří čelí stíhání za kritické názory na současnou politiku Ruska, roste. Článek 280 (veřejné výzvy ke spáchání extremistických aktivit) a článek 282 ruského trestního zákoníku, které se týkají šíření etnické nebo náboženské nenávisti, se stále více používají k umlčení disentu a zastrašují ty, kteří zpochybňují oficiální politiku ruské vlády k Ukrajině.

Všeobecné vyjádření č. 34 Výboru OSN pro lidská práva o právu na svobodu projevu uvádí, že „zahrnuje i výrazy, které lze považovat za hluboce urážlivé". V každém případě jsou trestní postihy za soukromé zprávy na sociálních sítích nadměrné a nepřiměřené a podle mezinárodních norem v oblasti lidských práv postihy porušují právo na svobodu projevu.

Příspěvky Jekatěriny Vologženinové obsahovaly i materiály pocházející z ukrajinských zdrojů, včetně satirické malůvky s mužem podobným Putinovi, jak krájí nožem mapu Donbasu. Jeho ruku zadržuje jiná a obrázek doprovází text: „Zastavte škůdce!“ Jekatěrina též zveřejnila některé básně a prohlášení, v nichž jsou Rusové popisováni jako "věční otroci - tělem i duší", mající "kuřecí mozečky" a uvádí, že ti, kdo bojují v Donbasu, se upsali "krvavou smlouvou".

Jekaterina Vologženinová pro Amnesty International uvedla, že její účet na VKontakte nebyl veřejný a přístupný byl jen přátelům. Sledovala ukrajinské média, protože hledala alternativní informace ke státem kontrolovaným televizím a jiným ruským médiím a na osobní stránce sdílela několik ukrajinských publikací. Vyšetřovatelé tvrdí, že označení „líbí se mi“ pod některými příspěvky naznačuje, že jimi podněcovala nenávist.

Obviněná Vologženinová, matka malého dítěte, byla po dobu několika měsíců zapsaná na seznamu e-mailů ukrajinského nacionalistického hnutí Pravý sektor, organizace v Rusku zakázané v listopadu 2014 jakožto extremistické. Vyšetřovatelé tvrdí, že Jekatěrina Vologženinová byla členkou Pravého sektoru, což ona sama rezolutně odmítá.

Ruské úřady nadále popírají, navzdory množství důkazů o opaku, přímé zapojení Ruska do konfliktu na východě Ukrajiny. Národní televize a další státem kontrolovaná média vylíčily konflikt v Donbasu jako útok vedený fašistickou kyjevskou vládou proti mírumilovné rusky mluvící populaci.