Urgentní
akce

Tatarský aktivista z Krymu v ohrožení!

Případ

Rafis Kašapov, tatarský aktivista a hlasitý kritik vlády, byl odsouzen ke třem letům vězení za obvinění z „podněcování nenávisti“ kvůli kritice aktivit ruské vlády vůči Ukrajině na sociální síti VKontaktě.

15. září 2015 byl Rafis Kašapov, představitel místní pobočky nevládní organizace Tatarské veřejné centrum, uznán vinným městským soudem v Naberežnyje Čelnym za vyzývání k akcím, které ohrožují teritoriální integritu Ruké federace (Článek 280.1 Ruského trestního zákoníku) a za podněcování nenávisti či nepřátelství a ponižování lidské důstojnosti (Článek 282). Tato obvinění vycházejí z publikací několika článků na jeho osobní stránce na VKontaktě (oblíbená ruská sociální síť) následujících po ruské anexi Krymu v březnu 2014. Ve svých článcích ostře kritizoval zapojení ruské vlády do ozbrojeného konfliktu na východní Ukrajině a zacházení s krymskými Tatary na anektovaném Krymu. Rafis Kašapov je zadržován od 28. prosince 2014, kdy úředníci Federálních bezpečnostních služeb v Tatarstánu nechali prohledat jeho byt a zabavili mu počítač a další elektronická zařízení.

Soud tvrdí, že expertní analýza textu stanovila, že jeho statusy „obsahovaly nepřátelský jazyk, snažící se podnítit nenávist mezi dvěma skupinami“, vágně definující některé z těchto „skupin“, jako třeba vládní úředníky, Rusy a Tatary. Soud také zohlednil status, ve kterém Rafis urazil prezidenta Putina i jeho voliče. Rafis Kašapov by měl být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn, jelikož je uvězněn pouze na základě toho, že poklidně vykonával své právo na svobodu projevu.

Aktuální počet podpisů: 1792 Náš cíl: 2000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• generální prokurátor Jurij Jakovlevič Čajka

Požadujeme

• Žádáme ruskou vládu, aby okamžitě propustila Rafise Kašapova, který je vězněm svědomí.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...