Urgentní
akce

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

Případ

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

Nezávislé noviny Novaja Gazeta vydaly dne 12. dubna článek ruské lidskoprávní aktivistky a investigativní novinářky Jeleny Milašinové, ve kterém reagovala na situaci ohledně COVID-19 v Čečensku a na to, jak se s touto situací vypořádávají tamní autority. Článek s názvem „Umřít na koronavirus je menší zlo – když jsou v Čečensku nakažení přirovnáváni k teroristům, lidé začali skrývat svou nemoc a umírají doma“, přinesl bezprecedentní reakci prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova.

Článek rozsáhle okomentoval na svém Telegramovém účtu a dále to rozvedl na videu na Instagramu, ve kterém obvinil Novou Gazetu a její novináře z toho, že jsou „loutkami Západu“ a přímo apeloval na ruskou vládu a federální bezpečnostní službu (FSB), aby „zastavili tyto nelidi, kteří píší a provokují naše lidi“. Uvedl: „Už toho máme dost! Pokud chcete, abychom spáchali zločin a stali se zločinci, stačí říct! Jeden z nás vezme toto břímě zodpovědnosti na sebe a podstoupí za to trest podle zákona. Stráví nějaký čas ve vězení, ale nakonec bude propuštěn. Nepokoušejte se z nás dělat zločince, vrahy…“

Pozadí

Není to poprvé, kdy Jelena Milašinová čelí výhrůžkám kvůli své práci v Čečensku (zde můžete vidět urgentní akci, kterou jsme vydali už v roce 2015: https://www.amnesty.org/en/documents/eur46/1844/2015/en/).

Dne 6. února 2020 byly ona a právnička Marina Dubrovinová napadeny a zbity davem v hotelu v Grozném, hlavním městě Čečenska (vidět můžete zde: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/02/russia-prominent-investigative-journalist-and-lawyer-attacked-during-visit-to-chechnya/). Vyšetřování tohoto útoku je nyní pozastaveno, záznamy CCTV z místa činu se „ztratily“ a žádní pachatelé nebyli postaveni před soud. Ramzan Kadyrov také zmínil tento útok ve svém nedávném videu, kde ho označil jako pouhý akt „pouličního chuligánství, ne zločin“ a prohlásil, že „nebyl ani jediný svědek události, jediný důkaz“.

Dne 15. dubna nejvyšší státní zastupitelství nařídilo, že článek Jeleny Milašinové v Nové Gazetě o Čečensku a reakci jeho autorit na COVID-19 musí být smazán a také odstraněn z webových stránek. Nejvyšší státní zastupitelství stále neobjasnilo své tvrzení, že tento článek obsahuje „nepravdivé informace“.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR