Urgentní
akce

© YouTube/Ruslan Sokolovsky

Pomozte osvobodit studenta obviněného za hraní hry "Pokemon GO" v ruském chrámu

Případ

Ruslan Sokolovsky, 21letý student práv a dobře známý blogger z Jekatěrinburgu (Rusko), je momentálně v domácím vězení a hrozí mu až 5leté vězení kvůli zveřejnění videa, kde hraje v kostele hru Pokémon Go. Je vězněm svědomí.

Ruslan Sokolovsky zveřejnil 11. srpna na YouTube video, v němž na mobilu hraje „Pokémon Go“ v jednom z hlavních kostelů v Jekatěrinburgu na Urale. Měl v úmyslu upozornit na nesmyslnost právních předpisů, které kriminalizují urážení věřících v Rusku. Na konci videa Ruslan Sokolovsky prohlásil, že lituje, že nechytil Krista, nejvzácnějšího Pokémona, a řekl: „Říkají, že neexistuje.“ Toto video poté převzaly státní televizní stanice spolu s komentářem, že Ruslan Sokolovsky uráží cítění věřících a pravděpodobně je duševně nemocný.

Tiskové oddělení místního Ministerstva vnitra vydalo 19. srpna prohlášení, že tisková kancelář ruského Ministerstva vnitra „objevila“ bloggerovo video během své „kontroly webu“ a poslala ho k předběžnému prozkoumání na policejní Oddělení boje s extremismem. Zatímco Ruslan Sokolovsky spal, policisté vstoupili 2. září v brzkých ranních hodinách do jeho bytu, neboť jim jeho majitel poskytl klíč. Zadrželi Ruslana a prohledali jeho byt, zabavili mu video set a udělali kopie satirického časopisu, který vydával. Blogger byl obviněn podle Ruského trestního práva, Článku 282 („podněcování k nenávisti a nepřátelství a urážení lidské důstojnosti“) a Článku 148 část 2 („Veřejné akce vyjadřující jasnou neúctu ke společnosti s cílem urazit náboženské cítění věřících na jejich posvátných místech“). Porušením těchto článků Ruského trestního práva mu hrozí trest odnětí svobody ve výši pěti let, respektive tří let ve vězení.

Soudce Kirovského okresního soudu v Jekatěrinburgu 3. září rozhodl, že Ruslan Sokolovsky zůstane ve vazbě po dobu vyšetřování, tedy dva měsíce. Soudní výslechy byly pro veřejnost i novináře uzavřené. Ruslan se proti svému zatčení 5. září odvolal. Amnesty International se domnívá, že Ruslan Sokolovsky byl zadržen za výhradně pokojné vyjádření svobody projevu a považuje ho za vězně svědomí. 8. září byl přesunut do domácího vězení bez možnosti komunikovat s vnějším světem.

Článek publikován 19.3.2018

Ruslan Sokolovsky stále ve vězení

Ruslan Sokolovsky podal dne 14.02.2018 odvolání proti jeho trestu k ruskému nejvyššímu soudu, ten ale odvolání zamítl jako nedůvodné.

Článek publikován 11.5.2017

Mladý ruský blogger odsouzen ke 3,5 letům odnětí svobody za rouhání

Ruslan Sokolovsky byl dne 11.05.2017 odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 3,5 let. Tím, že hrál hru Pokémon Go v ruské katedrále, natočil se při tom a video umístil na YouTube se dle soudu dopustil trestného činu rouhání a urážky věřících.

Pozadí

Článek 148 („Porušení práva na svobodu svědomí a přesvědčení“) byl zaveden do Ruského trestního práva v roce 2013 po procesu se členkami Pussy Riot, které byly za své vystoupení v katedrále Krista Spasitele v Moskvě obviněny z „chuligánství“. Článek kriminalizuje činnosti, které „uráží cítění věřících“. V případě, že je takový „čin“ spáchaný na místě, které je určeno speciálně pro bohoslužby, za něj hrozí odnětí svobody do výše tří let. Nejméně šest jedinců, mužů, bylo v roce 2016 postaveno před soud kvůli obvinění z porušení tohoto článku. U jednoho byl soudní proces pozastaven. Čtyři další byli usvědčeni a dostali podmínku, jednomu byla nařízena psychiatrická léčba.

Pokémon Go je volně dostupná hra vyvinutá pro iOS a pro Android zařízení, která prostupuje do reálného světa. Jedním z hlavních cílů hry je „chytat“ virtuální kapesní příšerky (Pokémony). Hra vyšla v červenci 2016 a nadchla po celém světě množství fanoušků, kteří chytají Pokémony na ulicích, na pláži i na jiných veřejných místech.