Urgentní
akce

Íránská žena odsouzena k trestu smrti ukamenováním

Případ

Trest smrti Zastavte mučení   Írán publikován 9.7.2010

Sakíne Mohammadi Aštíaníová, Íránka odsouzená k trestu smrti ukamenováním za nevěru a podíl na vraždě manžela, čehož se ale podle svých slov nedopustila. Vlna mezinárodních protestů ji alespoň dočasně uchránila před krutou smrtí ukamenování. Poprava jí ale stále hrozí.

Sakíne čelí hrozbě smrti ukamenováním od roku 2006, kdy byla uznána vinnou z toho, že měla „nedovolený vztah“ se dvěma muži a že se údajně měla podílet na vraždě svého manžela.

Přestože svou vinu popřela, byla potrestána 99 ranami bičem a odsouzena k trestu smrti ukamenováním za „cizoložství při manželství“. V srpnu 2010 Sakíne vystoupila v televizi a přiznala podíl na vraždě manžela, zmínila se také o fyzickém týrání a nátlaku, kterému je vystavena.

Své „přiznání“ učiněné během vyšetřování Sakíne Aštíaníová následně odvolala při soudním procesu s tím, že k němu byla donucena, a popřela, že by se dopustila cizoložství.

Dva z pěti soudců ji shledali nevinnou a podotkli, že již byla zbičována. Dodali, že nenalezli nezbytné důkazy cizoložství, které by proti obviněné v této věci svědčily. Zbývající tři soudci včetně předsedy senátu ji však vinnou uznali na základě „úsudku soudce“, což je ustanovení íránských zákonů, které umožňuje soudcům učinit si vlastní subjektivní a případně i svévolný úsudek o tom, zda je obžalovaná osoba vinna, a to i v případě nedostatku jasných a nezvratných důkazů. Poté, co byla většinou soudců shledána vinnou, Sakíne byla odsouzena k trestu smrti ukamenováním.

Po mezinárodní vlně protestů, která se zvedla kvůli její hrozící popravě, oznámilo v červenci 2010 Íránské velvyslanectví v Londýně, že by ukamenována být nemusela. Nicméně poprava jí stále hrozí, ať již ukamenováním nebo jiným způsobem.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR