Urgentní
akce

Teodora del Carmen Vasquézová: Uvězněna na 30 let poté, co jí během těhotenství zemřelo dítě

Případ

Moje tělo moje práva   El Salvador publikován 15.10.2015

V roce 2008 byla Teodora odsouzena k třiceti rokům vězení za vraždu poté, co porodila mrtvé dítě. Teodora, matka jedenáctiletého syna, čekala další dítě. Když jednoho dne pocítila silné bolesti, stihla ještě zavolat ambulanci, než upadla do bezvědomí. Po probuzení zjistila, že porodila mrtvé dítě. Vzápětí ji policie zatkla kvůli podezření z vraždy a až následně ji ve vážném stavu odvezli do nemocnice. V Salvadoru jsou obvykle ženy, které nedonosí nebo porodí mrtvé dítě, podezřívány z toho, že podstoupily interupci. Ta za jakýchkoli okolností zůstává zločinem, dokonce i v případech znásilnění, incestu nebo pokud je ohroženo zdraví matky. Kvůli tomu se ženy při problémech v těhotenství bojí vyhledat lékařskou pomoc. Teodorin soud proběhl nestandardně. Stejně jako v mnoha obdobných případech byla považována za vinnou a kvůli finančním problémům si nemohla dovolit adekvátního obhájce. Její jedinou nadějí je odvolání.

Teodora v roce 2007 prodělala v zaměstnání předčasný porod mrtvého plodu. Policie ji zatkla, zatímco stále krvácela. Žena byla později odsouzena na 30 let za „zabití s přitěžujícími okolnostmi“, jelikož se provinila vinou „potratu“, místo aby byla považována za oběť komplikace v těhotenství.

Článek publikován 21.2.2018

Teodora del Carmen Vásquezová je na svobodě!

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Teodora byla 15. února 2018 propuštěna z vězení v El Salvadoru poté, co jí soud snížil trest. Děkujeme Vám za podporu jejího případu.

Požadujeme

• Přinuťme salvadorského ministra spravedlnosti k okamžitému propuštění Teodory.

Adresáti

• Minister of Justice Benito AntonioLara Fernández