Urgentní
akce

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

Případ

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

Během prvních tří měsíců jim nebyl umožněn kontakt s rodinami a obhájci. Některé z nich byly vystaveny sexuálnímu násilí a jiným formám mučení a špatného zacházení.

Obžaloba je nyní viní z kontaktů s mezinárodními organizacemi, včetně Amnesty International, zahraničními sdělovacími prostředky a dalšími aktivistkami nebo aktivisty. Některé z těchto žen jsou rovněž obžalovány z prosazování práv žen a kvůli snaze o zrušení systému opatrovníků. Během vazby neměly tyto ženy možnost být ve spojení se svými obhájci.

Amnesty International vyzývá saúdské úřady k okamžitému zastavení trestního stíhání těchto žen a žádá jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

Mezi obviněnými ženami jsou i významné obránkyně ženských práv: Loujain al-Hathloul vytrvale hájila právo žen na řízení aut. Veřejně se zasazovala i za zrušení opatrovnického systému (ženy v Saúdské Arábii nesmějí studovat, pracovat, cestovat, vdát se bez písemného svolení otce, manžela nebo jiného mužského opatrovníka). Iman al-Nafjan, učitelka angličtiny a bloggerka známého Saudiwoman’s Weblog, díky kterému lidé můžou získat autentické informace o nelehkém životě žen v Saúdské Arábii. Aziza al-Yousef, profesorka počítačových věd, se v roce 2016 královskému soudu neúspěšně pokusila předat petici za zrušení opatrovnického systému, kterou podepsalo přes 15 000 lidí. Předání jí nebylo umožněno.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva - DARUJI ❤

Článek publikován 24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

Článek publikován 23.3.2020

Obránkyně lidských práv vypovídá před soudem

Loujain al-Hathloulová je jednou z jedenácti aktivistek, která po dvou letech strávených ve vazbě vypovídá před soudem.

Článek publikován 5.4.2019

Saúdské úřady propustily tři z jedenácti zadržených aktivistek

Všechny tři ženy (Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Ruqayyaa al-Mhareb) byly propuštěny ve středu po soudním slyšení, které se konalo s vyloučením veřejnosti.

Pozadí

Od května 2018 je v Saúdské Arábii bez jakéhokoli obvinění zadržováno nejméně 11 aktivistek, včetně několika obránkyň lidských práv. 19. května saúdská tisková agentura oznámila, že bylo zatčeno sedm osob pro „podezření z kontaktů se zahraničními subjekty“, „rekrutování osob pracujících na citlivých vládních postech“ a „financování nepřátelských zahraničních subjektů s cílem podlomit bezpečnost a stabilitu království a jeho společenského zřízení“. Mezi těmito ženami jsou i významné obránkyně lidských práv Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan a Aziza al-Yousef. Kampaň vedená proti nim ve státních sdělovacích prostředcích je viní z porušení Královského výnosu 44/A, který doplňuje protiteroristický zákon z roku 2014; konkrétně jsou obviněné z ohrožení státní bezpečnosti prostřednictvím „kontaktů se zahraničními subjekty s cílem podlomit bezpečnost a stabilitu království a jeho společenského zřízení“. Královský výnos 44/A byl proti obránkyním lidských práv použit již v minulosti. V předchozím případě požadoval žalobce uložení nejvyššího možného trestu, který výnos umožňuje, tedy 20 let nepodmíněného odnětí svobody; mimo jiné za „spolčování s extremistickými náboženskými a intelektuálními skupinami nebo se skupinami považovanými za místní, národní nebo mezinárodní teroristické organizace“.

V listopadu 2018 se objevily znepokojivé zprávy, že řada aktivistek byla během prvních tří měsíců vazby vystavena mučení, sexuálnímu násilí a jinému špatnému zacházení (viz Press Release: Saudi Arabia: Reports of torture and sexual harassment of detained activist).

Vlna zatýkání z května 2018 je ukázkou nepřestávajících útoků na obránkyně lidských práv v Saúdské Arábii a pokračujícího potlačování jejich práva na svobodu projevu, shromažďování a sdružování. Od začátku roku 2018 bylo zvláštním trestním soudem podle ustanovení protiteroristického zákona, zákona o kybernetické kriminalitě a dalších výnosů (viz Press Release: Saudi Arabia: First human rights defenders sentenced under leadership of ‘reformer’ Crown Prince Mohammad bin Salman) několik obhájkyň lidských práv odsouzeno za pokojný aktivismus k tvrdým nepodmíněným trestům odnětí svobody, zákazu cestování a byl jim znemožněn přístup k sociálním médiím.

14. března 2019 schválila Rada pro lidská práva OSN Všeobecnou periodickou zprávu o Saúdské Arábii, která se zabývá situací v oblasti lidských práv v zemi. Navzdory příslibu reforem, vyřčených na setkání v Ženevě, jsou aktivistky nadále vězněny (viz Public Statement: Saudi Arabia: Human Rights Defenders Remain in Detention Despite Promises of Reform).

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR