Urgentní
akce

Sexuální zneužití, elektrické šoky, přivázání k židli a ponechání na přímém slunci - takhle se mučí v Mexiku

Případ

Zastavte mučení   Mexiko publikován 16.5.2014

Claudia Medina Tamarizová je Mexičanka z města Veracruz, která byla v srpnu roku 2012 ve svém domě násilně zadržena příslušníky mexické námořní pěchoty. Ti ji převezli na nedalekou námořní základnu, kde ji mučili a sexuálně obtěžovali. Claudia byla obviněna, že je členkou mocného a násilného kriminálního gangu, což ale rezolutně odmítá. Druhý den po zdržení Claudii přinutili podepsat prohlášení, které si ani nesměla přečíst.

7. srpna 2012 vtrhli příslušníci námořní pěchoty do Claudiina domu, kde žije s manželem a třemi dětmi.

Muži Claudii svázali ruce, zavázali oči a převezli ji na námořní základnu ve Veracruz. Claudia později popsala mučení, které musela během svého zadržení vytrpět. Vojáci dávali Claudii elektrické šoky a zabalili ji do plastu, aby se jí na těle neobjevily modřiny z toho, jak ji mlátili a kopali do ní. Claudia byla kromě toho sexuálně napadena a poté přivázána k židli a vystavena přímému slunci.

Druhý den musela žena podepsat prohlášení, které si nemohla ani přečíst. Později všechna obvinění až na jedno stáhli a Claudii propustili na kauci.

Pokud by Claudia měla možnost poté, co byla mučena, podstoupit lékařské vyšetření, mohla mít důkaz potřebný k usvědčení vojáků. Takto ale Claudiina obvinění z mučení nebyla nikdy vyšetřována.

Článek publikován 30.7.2015

Předání i Vaší petice přímo v Mexiku!

V termínu 18. - 20 srpna proběhne v mexické Sonoře konference o mučení za účasti generálního prokurátora, kterému budou den před zahájením předány petice z celého světa včetné podpisů z České republiky.

Článek publikován 29.6.2014

Proti Claudii bylo vzneseno další obvinění

Pozadí

Mučení a špatné zacházení jsou běžně využívané prostředky mexické policie a bezpečnostních sil. Počet případů mučení se dramaticky zvýšil mezi lety 2006 a 2012, kdy mexická vláda začala praktikovat vojenský přístup k řešení organizovaného zločinu.

Během let 2010 a 2013 bylo Národní komisi lidských práv nahlášeno 7 164 případů mučení a špatného zacházení, ale federální soudy se zabývaly pouze sedmi obviněními. Stížnosti lidí jsou v Mexiku vyšetřovány velmi zřídka. Díky tomu vyváznou pachatelé činů bez trestu a prohlášení zadržených získaná během mučení jsou považována za důkaz.

Mexiko přijalo Konvenci OSN proti mučení a mexická ústava mučení zakazuje, přesto zůstává v zemi častým jevem.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Děkujeme Vám za podepsání petice za prošetření případu Claudie Mediny Tamarizové. V únoru bylo staženo poslední obvinění proti Claudii Medinové, Mexičance, která byla v roce 2012 mučena a přinucena k falešnému přiznání. Příznivci Amnesty z celého světa za ni bojovali v rámci kampaně Zastavme mučení.

Požadujeme

• Efektivní vyšetření mučení Claudie Mediny Tamarizové, zveřejnění výsledků vyšetřování a přivedení zodpovědných osoby před spravedlivý soud
  • Lékařské a psychologické vyšetření v souladu s Istanbulským protokolem podporovaným OSN a zajištění přístupu k výsledkům šetření pro Claudii Medinu Tamarizovou
  • Vyšetřování případů mučení tak, že všechna lékařská vyšetření obětí budou plně v souladu s Istanbulským protokolem