Urgentní
akce

Zastánce školní výuky v tibetštině už dva roky ve vazbě

Případ

Taši Wangčuk, vězeň svědomí, kterého v lednu 2016 zatkla policie kvůli podezření z „podněcování k separatismu“, je stále ve vazbě bez jakéhokoli přístupu ke své rodině. V soudním řízení, které se konalo v lednu 2018, nedošlo k vydání rozsudku. A tak Taši nadále čelí trestu až 15 let vězení.

Taši Wangčuk , obránce lidských práv, který se zajímá o tibetskou kulturu, byl zadržen čínskými úřady poté, co se snažil legálními prostředky upozornit vládu na nedostatek tibetského jazykového vzdělávání ve školách a vyjadřoval své názory v mediálních rozhovorech.

Taši byl zadržen v lednu roku 2016 a od té doby nemá žádný kontakt se svou rodinou, také mu je omezován přístup k právníkovi. 4. ledna 2018 se konalo soudní řízení u soudu v Tibetské autonomní prefektuře Yushu v provincii Čching-chaj v severozápadní Číně kvůli podezření z "podněcování separatismu", které ukázalo, jak nesmyslně nespravedlivá kauza je. Po čtyřech hodinách byl však případ odročen s tím, že verdikt bude vynesen později.

PROČ JEDNAT TEĎ?

Etničtí Tibeťané v Číně čelí diskriminaci a omezení svých práv na svobodu náboženství, projevu, sdružování a pokojné shromažďování. Tibetští mniši, spisovatelé, protestující a aktivisté jsou pravidelně zadržováni v důsledku svých pokojných aktivit. Kriminální sankce - například až 15 let ve vězení za nejasně definovaný zločin "podněcování separatismu" - jsou v Číně nadále ukládány lidem, kteří mírumilovně uplatňují své právo na svobodu projevu. Taši Wangčuk by mohl být jedním z nich.

Zatímco není jasné, kdy soud vyhlásí svůj rozsudek a zda se Taši Wangčuk odvolá, je velmi pravděpodobné, že bude v dohledné budoucnosti držen v místě současné vazby. Proto musíme v nadcházejících měsících vyvinout vysoký tlak, aby si státní zástupce uvědomil, že Taši je vězněm svědomí a stáhl jeho obvinění. Taši musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

Tím, že podnikneme akci na druhé výročí jeho zadržení, zdůrazňujeme, že Taši Wangčuk se nedopustil žádného mezinárodně uznaného zločinu a byl zatčen pouze za poklidné vykonávání svého práva na svobodu projevu.

Článek publikován 27.1.2019

Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

Článek publikován 28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

Pozadí

Taši Wančuk je tibetský obránce lidských práv a zastánce školní výuky v tibetském jazyce ve školách v tibetských oblastech, kde se čínština stala jediným jazykem výuky. Taši věří, že každé dítě si zaslouží dobře rozumět svému rodnému jazyku. Proto se vydal do Pekingu, aby tam požádal o právní pomoc při podání žaloby proti místním úřadům kvůli nedostatku školní výuky v tibetském jazyce ve školách. Tuto jeho cestu dokumentuje film "Tibetská cesta ke spravedlnosti" z produkce New York Times, který ukazuje, jak žádná právnická firma nechtěla pomoc poskytnout a státní televize CCTV odmítla Wangčukovu žádost o odvysílání reportáže k tomuto tématu.

V roce 2016 byl Taši formálně zatčený kvůli podezření z „podněcování k separatismu“, přičemž jako důkaz čínská policie použila právě dokument New York Times s argumenty, že Taši Wangčuk úmyslně „podněcoval separatismus“ tím, že se snažil zdiskreditovat mezinárodní obraz čínské vlády a její politiky vůči etnickým menšinám.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR