Urgentní
akce

© Kakwenza Rukira

Spisovatel mučen ve vězení kvůli kritice prezidenta. Podpořte ho

Případ

Spisovatel a aktivista Kakwenza Rukirabashaija byl 28. prosince 2021 zadržen ozbrojenými bezpečnostními složkami a následujících 13 dnů strávil v izolační vazbě, než ho obvinili na neveřejném soudním jednání. Před soudem vypověděl, že byl ve vazbě mučen. Jeho zatčení následovalo poté, co na sociálních sítích zveřejnil své kritické názory ohledně prezidenta Yoweriho Museveniho a jeho syna.

Kakwenza Rukirabashaija je ugandský aktivista a spisovatel studující práva, známý především díky svým knihám „Banánová republika“ a „Chamtivý barbar“ nebo svým kritickým esejům. V jednom z nich kritizoval současného ugandského prezidenta Museveniho a napsal, že je nejhorším prezidentem, jakého kdy Uganda měla. Jako politický aktivista je spojován se stranou Fórum pro demokratickou změnu (FDC) a ve volbách v lednu 2021 se ucházel o mandát poslance za volební obvod Rubaho. V neposlední řadě dokumentoval případy brutálních zásahů a zabití během lockdownu v souvislosti s pandemií covid-19.

Rukirabashaija byl zatčen kvůli příspěvkům na Twitteru, které zveřejnil mezi 26. a 28. prosincem 2021 a jež měly podle ugandské policie narušit klid generálporučíka Muhooziho Keinerugaby, syna prezidenta Yoweriho Museveniho. V jednom tweetu označil Keinerugabu za „obézního“, „opilého kurevníka“ a „prasečího kurevníka“. Na Twitteru také napsal, že „Museveniovi způsobili této zemi obrovské utrpení“.

Není to poprvé, co byl Kakwenza Rukirabashaija zatčen a svévolně držen jen pro své kritické názory na prezidenta a jeho syna. Zatčen byl již v dubnu 2020 na základě vykonstruovaného obvinění z pomluvy a trestných činů souvisejících s kybernetikou za autorství knihy s názvem „Chamtivý barbar“, která kritizovala chamtivost a korupci vládnoucí rodiny. Nakonec byl 6. května 2020 propuštěn. Znovu byl zatčen 18. září 2020 kvůli své knize „Banánová republika“, vydané v červenci 2020, která popisuje, jak byl během svého zadržení v dubnu 2020 mučen náčelníkem vojenské rozvědky. Propuštěn byl poté 21. září 2020.

Článek publikován 24.2.2022

Skvělá zpráva: Kakwenza Rukirabashaija je na svobodě!

Ugandský aktivista a spisovatel Kakwenza Rukirabashaija byl propuštěn z vazby a díky podpoře Mezinárodního PEN klubu se mu podařilo uprchnout do Německa, kde se léčí ze zranění, která utrpěl při mučení ve vězení.

Pozadí

Ugandská vláda stále častěji používá praktiky, jako je svévolné zatýkání a zadržování, k systematickému obtěžování, zastrašování a potlačování svých kritiků. V mnoha případech bylo omezeno právo na svobodu projevu, sdružování a pokojné shromažďování členů politické opozice, novinářů, obránců lidských práv a studentů, jelikož jsou vnímáni jako hrozba pro vládu.

Kakwenza Rukirabashaija musí být neprodleně a bezpodmínečně propuštěn. Je vězněn pouze proto, že poklidně využíval své svobody slova. Základní práva a svobody musejí ugandské úřady respektovat a řídit se podle nich, a to i tehdy, kdy jsou na základě svobody slova vyjadřovány kritické názory.