Urgentní
akce

Edward: Hrdina, ne zrádce

Případ

5. června 2013 poskytl informátor Edward Snowden novináři dokumenty americké tajné služby. Snowden byl přesvědčený, že by lidé měli znát pravdu o masivním globálním sledovacím systému, který se používal bez jejich vědomí. Snowdenův odvážný čin změnil svět, rozproudil veřejnou diskusi, která vedla k reformě ochrany osobních údajů a právní kontrole globálního sledovacího systému v USA i na celém světě. Přesto Edwardovi stále hrozí desítky let ve vězení. Bez záruky spravedlivého soudu a zákonů na ochranu veřejného zájmu zůstává v ruském vyhnanství bez legálního statusu, pasu nebo možnosti cestovat a hledat azyl někde jinde. Amnesty International věří, že nikdo by neměl být stíhaný za zveřejňování informací o porušování lidských práv. Naopak, ochrana pro informátory by měla být uznaná a posílená v právních systémech na národních i mezinárodních úrovních. Snowdena si budou všichni pamatovat za spuštění veřejné diskuse, která vedla k mimořádným reformám. Není však třeba čekat na rozsudek dějin. Prezident Trump by měl udělit Snowdenovi milost, protože jeho činy vedly k ochraně lidských práv.

Článek publikován 23.1.2017

Milion podpisů pro Edwarda!

Děkujeme všem za účast v Maratonu psaní dopisů. Pro Edwarda jsme shromáždili přes 1 milion podpisů a kampaň i po inauguraci nového prezidenta USA pokračuje.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR