Urgentní
akce

© Carlos Becerra

Venezuelou otřásají protivládní protesty, zbytečně umírají lidé

Případ

Ve Venezuele od začátku února 2014 probíhají násilné střety mezi protivládní opozicí a vládními bezpečnostními složkami. Výsledkem je několik desítek mrtvých a stovky zraněných. Amnesty International je přesvědčena, že vláda i opozice se musí okamžitě zavázat k dodržování základních lidských práv.

Podle oficiálních zdrojů už ve Venezuele kvůli násilným střetům zemřelo 31 lidí, víc než 460 je zraněných. Oběti jsou nejčastěji civilisté podporující vládu i opozici. Zemřelo i šest členů bezpečnostních sil. Policie zadržela přes 1700 lidí, většinu z nich už ale zase propustila. Venezuela je rozdělená na dva tábory, protesty se stále stupňují a vyžadují si stále více obětí. Policie při střetech s demonstranty, které z velké části tvoří studenti, používá střelné zbraně a slzný plyn.

„V takto vyhroceném politickém kontextu bude krveprolití pokračovat, dokud se vláda a její stoupenci, stejně tak jako další politické opoziční skupiny, nezaváží k dodržování lidských práv, " řekl Guadalupe Marengo, zástupce ředitele amerického programu Amnesty International. Marengo dále uvedl: "Všechny strany musí ostře odsoudit veškeré projevy násilí proti politickým soupeřům. Příslušné orgány musí udělat vše co je v jejich silách, aby zabránily násilným útokům. Dále jsou povinny zajistit, aby všechny odpovědné osoby byly postaveny před soud. Apelujeme na prezidenta Nicolase Madura, aby „mimořádná opatření“, která přislíbil zavést, zajistila dodržování lidských práv ve Venezuele a to bez jakékoli diskriminace. To bude vyžadovat koordinované úsilí všech stran a vzájemnou spolupráci na mírovém řešení nepokojů. Jediné spravedlivé a trvalé řešení politické krize v zemi je plné respektování lidských práv, počínaje právem na život a tělesnou integritu“.

Článek publikován 17.9.2015

Protesty ve Venezuele stále pokračují