Urgentní
akce

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence západními zbraněmi. I těmi z Česka.

Případ

Zbraně pod kontrolou   Jemen publikován 5.2.2019

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

Vyšetřování nazvané „Když zbraně zabloudí: příběh smrtícího exportu“ ukazuje, jak se Spojené arabské emiráty staly hlavním dodavatelským kanálem pro obrněná vozidla, minometné systémy, pušky, pistole a kulomety, které jsou ilegálně odkláněny k ozbrojeným skupinám obviněným z válečných zločinů a dalších závažných porušení mezinárodního práva.

Od vypuknutí jemenského konfliktu v březnu 2015 západní státy a další země dodaly podle veřejně dostupných dat do SAE zbraně v hodnotě nejméně 3,5 miliardy dolarů. Jsou mezi nimi i těžké konvenční zbraně včetně letadel a lodí, ručních palných zbraní, lehkých zbraní a munice.

Navzdory závažným porušením přisouzeným Spojeným arabským emirátům a ozbrojeným složkám, které podporují, dodaly v poslední době zbraně SAE mimo jiné následující státy: Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Česko, Francie, Německo, Republika Jižní Afrika, Jižní Korea, Turecko, USA.

Amnesty International proto vyzývá všechny státy, aby přestaly dodávat zbraně všem stranám konfliktu v Jemenu, dokud bude existovat riziko, že takové vybavení bude použito k páchání nebo umožnění závažných porušování mezinárodních humanitárních a lidských práv.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva - DARUJI ❤

Aktuální počet podpisů: 2526

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček

Požadujeme

• Okamžité zastavení dodávek zbraní všem stranám konfliktu v Jemenu, dokud bude existovat riziko, že takové vybavení bude použito k páchání nebo umožnění závažných porušování mezinárodních humanitárních a lidských práv.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...