Spojené státy

Výroční zpráva AI 2016/17: Volební kampaň poznamenaná rétorikou diskriminace, nenávisti a xenofobie vážně zvýšila obavy o pevnost závazků v oblasti domácích i světových lidských práv v budoucnu.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

5.11.2018

USA: Katastrofální migrační politiky vedly k většímu počtu rozdělených rodin

4.8.2018

Ben Stiller: Musíme udělat víc, abychom ukázali solidaritu s uprchlíky

Zatímco Hollywood bojuje za ukončení rozdělování rodin na americké hranici, nově jmenovaný Velvyslanec dobré vůle UNHCR se podělil o urgentní zjištění z jeho nedávné cesty do Guatemaly: "Jen pár lidí může vyprávět svůj příběh bez obrovského strachu."

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.