Zbraně pod kontrolou

Vývoz zbraní z ČR roste na úkor ochrany lidských práv

Přejděte na stránku kampaně!

Amnesty International dlouhodobě upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR na závažné rozpory mezi deklarovanou podporou demokracie a lidských práv na jedné straně a podporou exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich porušování, na straně druhé.

Amnesty je přesvědčena, že do zemí, v nichž hrozí reálné riziko zneužití zbraní za účelem potlačování lidských práv, by k vývozu zbraní nemělo docházet. A to nejen s ohledem na platná kritéria pro udělení licence na vývoz zbraní, ale také s ohledem na politiku podpory demokracie v rámci transformační a rozvojové spolupráce. Ta staví své priority na ochraně lidských práv, místním rozvoji a demokratických hodnotách.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.