Zbraně pod kontrolou

Vývoz zbraní z ČR roste na úkor ochrany lidských práv

Přejděte na stránku kampaně!

Amnesty International dlouhodobě upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR na závažné rozpory mezi deklarovanou podporou demokracie a lidských práv na jedné straně a podporou exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich porušování, na straně druhé.

Amnesty je přesvědčena, že do zemí, v nichž hrozí reálné riziko zneužití zbraní za účelem potlačování lidských práv, by k vývozu zbraní nemělo docházet. A to nejen s ohledem na platná kritéria pro udělení licence na vývoz zbraní, ale také s ohledem na politiku podpory demokracie v rámci transformační a rozvojové spolupráce. Ta staví své priority na ochraně lidských práv, místním rozvoji a demokratických hodnotách.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.