Živá knihovna

O CO JDE

Živá knihovna je jednou z nejzajímavějších aktivit vzdělávacího oddělení Amnesty International v Česku. Studenti si mohou místo knížek „půjčit“ osobu se zajímavým životním příběhem, se kterou by si v reálném životě nikdy nepopovídali, a zeptat se jí na všechno, co je zajímá.

Živé knihovny pořádáme na školách již od roku 2013 a od té doby jsme jich udělali přes 200! Živé knížky si mohou "přečíst" nejen studenti středních a základních škol, ale například i návštěvníci festivalu Prague Pride.

KDO JSOU „ŽIVÉ KNIHY“

Mezi osobnosti, se kterými se studenti mohou seznámit, patří příslušníci různých menšin žijících v České republice. Pro ně je to zároveň jedinečná příležitost podílet se na formování vnímání minorit a předávat své osobní zkušenosti mladým lidem.

K ČEMU JSOU ŽIVÉ KNIHOVNY A KDE JE NAJDEME

Živé knihovny pomáhají studentům překonávat strach z neznámého, získat vlastní zkušenost s příslušníky menšin a přehodnocovat zažité stereotypy. Amnesty International je realizuje na vybraných školách a v nízkoprahových klubech.

KDO JE VYMYSLEL

Nápad projektu živé knihovny se zrodil v hlavách členů dánského hnutí Stop the Violence. Poprvé ho realizovali na festivalu Roskilde v roce 2000. Od té doby se metoda úspěšně šíří světem, bývá částečně modifikována, ale myšlenka zůstává stejná.

INFORMACE PRO KNIHY NALEZNETE ZDE:

INFORMACE PRO ŽIVÉ KNIHY

Podívejte se na aktuální nabídku workshopů zde.

V případě zájmu o živou knihovnu kontaktujte regionální koordinátorky:

Nela Armutidisová (Morava a Slezsko); Nela.Armutidisova@amnesty.cz

Natálie Nelligan (Praha a Čechy): natalie.nelligan@amnesty.cz

Martina Neradová: martina.neradova@amnesty.cz

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.

20.1.2016

Studenti Gymnázia Blansko „čtou“ živé knihy

"Když jdete za nějakou osobou s plnou hlavou představ o její odlišnosti a nakonec zjistíte, že je to vlastně úplně normální člověk jako vy, dojde vám řeč" aneb živá knihovna očima studentky Gymnázia Blansko.

13.11.2015

Rozhovor s živou knížkou Assemem

Assem se živí jako analytik v oblasti IT, mimo práci je aktivní v Islámské nadaci v Brně, v jejíž správní radě zasedá a celkově je aktivní v brněnské muslimské obci. Ačkoli žije již od studií v Brně a je napůl Čech, má silnou vazbu na rodnou Sýrii. Proto také spoluzaložil iniciativu Syrská revoluce, která mapuje tamní situaci a sdružuje lidi zajímající se o arabské jaro.

12.5.2015

„Díky za super sezení,“ vzkazují absolventi živé knihovny

Čtveřice dívek sedí ve třídě naproti čtyřicátníkovi v červenošedé teplákové soupravě a pozorně poslouchá jeho příběh. Touhle dobou by normálně studenti brněnského Klasického a španělského gymnázia seděli v lavicích a psali si poznámky, dnes jsou ale součástí Živé knihovny.

4.5.2015

Rozhovor s živou knížkou Leonardem Tecou

Leonard Teca, farář původem z Angoly, v krátkém rozhovoru popisuje, proč se rozhodl zapojit do živých knihoven Amnesty International, jak na něj reagují studenti během rozhovorů nebo co tento projekt přinesl jemu samotnému.