Zprávy z Amnesty

Všechny naše nejnovější zprávy o lidských právech.

Prohledávat obsah

nalezeno 3507 výsledků:

Článek publikován 5.10.2021

Ptali jsme se politických stran, jak se stavějí k redefinici znásilnění

Ročně je v České republice spácháno až 12 000 znásilnění, ale pouze přibližně 600 z nich je nahlášeno na policii. Jedná se o jeden z nejzávažnějších trestných činů a také díky kauze Dominika Feriho se v posledních měsících toto téma dostalo do popředí rovněž u českých politiků. V červenci letošního roku Ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny zorganizoval odborný seminář na téma redefinice znásilnění a proběhla i mimořádná schůze sněmovny na stejné téma.

Případ publikován 5.10.2021

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

Článek publikován 3.10.2021

Amnesty vyzývá státy a farmaceutické společnosti: poskytněte vakcíny proti covidu-19 chudým zemím

Šest společností, které řídí rozdělení vakcín proti covid-19, svým odmítnutím vzdát se práv k duševnímu vlastnictví a sdílet výrobní technologii podporuje bezprecedentní krizi v oblasti lidských práv. O poskytování očkovacích vakcín chudším zemím se většina z nich příliš nestará.

Článek   Úspěch publikován 29.9.2021

Maryja Kalesnikavová získala cenu Václava Havla

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová

Podcast publikován 28.9.2021

Práce Amnesty má pořád obrovský smysl, sám ji podporuji každý měsíc, říká v podcastu bývalý politický vězeň

Hostem devatenácté epizody AMNESTYcastu byl vydavatel samizdatové literatury, bývalý vězeň svědomí a ředitel knihovny Libri prohibiti Jiří Gruntorád.

Článek publikován 23.9.2021

Všichni uživatelé Facebooku jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější - zvlášť ti s vysokou sledovaností

Americký deník Wall Street Journal získal interní dokumenty, ze kterých vyplývá, že Facebook využívá systém, v němž pro uživatele s vysoce sledovanými profily neplatí žádné nebo jen některé z jeho podmínek používání.

Článek publikován 20.9.2021

Letošní ocenění Disturbing the Peace získal běloruský spisovatel Dmitri Strotsev

„Kultura promlouvá přímo ke společnosti a člověku a tento jazyk je silnější a účinnější než jazyk teroru a represe,“ říká běloruský básník Dmitri Strotsev, držitel ocenění Disturbing the Peace.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...