Nasrín. Matka dvou dětí. Nespravedlivě odsouzena a vězněna.

Íránská právnička, máma dvou dětí, byla odsouzena k 33 letům vězení a 148 ranám bičem.

A proč je vlastně ve vězení? Jako právnička obhajovala případy související s lidskými právy, zastávala se práv žen a zasazovala se o změnu zákona proti povinnému zahalování žen.

Hladovka, koronavirus a krátká naděje

Nasrín je stíhána za sedm různých obvinění. Některá z nich souvisí s odmítáním zákona o povinném nošení hidžábu. Úřady jako důkazy viny použily i takové její aktivity jako například sundání šátku během návštěv věznic, ochrana žen, které v roce 2018 nenásilně protestovaly proti nucenému nošení hidžábu a byly za to stíhány, poskytnutí rozhovorů o násilném zatýkání a zadržování žen nebo položení květin na místo, kde byla jedna z žen při protestu násilně zadržena. Další vykonstruovaná obvinění se týkala její spolupráce s lidskoprávními organizacemi, včetně kampaně Krok za krokem ke zrušení trestu smrti. V srpnu 2020 zahájila hladovku na protest proti pokračujícímu zneužívání systému soudnictví v Íránu a zadržování politických vězňů. Po několika týdnech byla kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu převezena do nemocnice. Ve vězení se navíc nakazila koronavirem. Nesmí komunikovat s rodinou a její zdravotní stav není dobrý. Amnesty bojuje za její okamžité propuštění.

Tento příběh může mít dva konce:

Pomozte nám, aby skončil propuštěním Nasrín na svobodu!

Amnesty pokračuje ve svém úsilí za okamžité a bezpodmínečné propuštění Nasrín Sotudíové a mnoha dalších nespravedlivě vězněných lidí po celém světě.

Podpořte, prosím, naší práci a staňte se pravidelným dárcem.

3 Dokončete platbu

Periodicita:

Částka:

Hodnota daru:

Kdo jsme

Amnesty International je hnutí lidí, kteří věří v univerzálnost lidských práv a jsou ochotni se za tento princip postavit. Nejsme ti, kdo nečinně přihlíží, když mocní páchají zločiny na lidech. Konfrontujeme jejich hrůzné činy a vyvíjíme na ně tlak, dokud se nevzdají. Přidejte se k nám, ať jsme více slyšet.

Abychom si zachovali nezávislost, nepřijímáme dary od vlád, politických stran ani ekonomických subjektů. V kampaních na obranu lidských práv proto můžeme pokračovat jen díky podpoře lidí, jako jste Vy – díky pravidelným dárcům. Děkujeme!

Díky Vaší finanční podpoře můžeme:

Usilovat o systémové změny na úrovni států a mezinárodního společenství, včetně České republiky

Pořádat online i offline veřejné akce

Vést mobilizační i mediální kampaně na podporu obětí bezpráví

Pořádat workshopy a vzdělávací projekty pro školy i veřejnost

Úspěchy práce Amnesty International:

1984

schválení Úmluvy proti mučení

V roce 1984, na základě kampaně Amnesty International, přijalo Valné shromáždění OSN Úmluvu proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. To znamená, že státy musí podle mezinárodního práva přijmout účinná opatření k zabránění mučení uvnitř svých hranic a také se jim zakazuje posílat lidi do jakékoliv země, kde je důvod se domnívat, že by zde byli mučeni.

1998

založení Mezinárodního trestního soudu

V roce 1998 byl přijat Římský statut mezinárodního trestního soudu, za jehož vznik Amnesty International vedla dlouholetou kampaň. To znamená, že diktátoři a vojenští vůdci zodpovědní za zločin genocidy, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a za zločin agrese mohou být postaveni před soud.

přijetí Smlouvy o obchodu se zbraněmi

V dubnu 2013 slavila Amnesty jeden ze svých největších úspěchů za poslední desetiletí. Na zasedání Valného shromáždění OSN byla přijata Smlouva o obchodu se zbraněmi, jejímž cílem je zastavit nezodpovědné přesuny zbraní, které vedou k smrti milionů lidí a způsobují konflikty a rozsáhlé porušování lidských práv. Toto byl výsledek dvacetileté kampaně a úsilí, které by nebylo možné bez Vás – našich dárců, členů a aktivistů.

Vězni svědomí

Amnesty každý rok apeluje za propuštění několika stovek vězňů svědomí. Zlepšit jejich situaci nebo dosáhnout úplného osvobození se nám dlouhodobě daří v každém třetím případu, který řešíme. Za dobu existence se díky Amnesty na svobodu dostalo více než 50 000 politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných. 11 z nich se později stalo prezidenty.

Trest smrti

Trest smrti je konečným, krutým, nelidským a ponižujícím trestem. Je neodvolatelný a může být vykonán na nevinném. Nikdy se neprokázalo, že by tento trest od spáchání zločinu odrazoval účinněji než jiné tresty. Než Amnesty International začala svojí kampaň, pouhých 16 zemí zrušilo trest smrti zákonem nebo v praxi – dnes je těchto států více než 144.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...