Petice za zřízení nezávislého vyšetřování vedeného OSN

Ministr zahraničních věcí
Jan Lipavský
Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Loretánské náměstí 5
Praha 1, Hradčany, 118 00

Vážený pane ministře,

píši Vám ohledně probíhajících protestů v Íránu. Dne 13. září 2022 byla v Teheránu násilně zadržena íránská kurdská žena Mahsá Amíní tzv. „mravnostní“ policií za to, že údajně neměla správně nasazený hidžáb. Již v policejní dodávce byla Mahsá surově zbita příslušníky bezpečnostních složek a během několika hodin v kómatu převezena do nemocnice, kde na následky zranění zemřela.

Její smrt vyvolala vlnu protestů napříč Íránem, které byly a jsou potlačovány bezprecedentním násilím. Bezpečnostní složky opakovaně použily nezákonnou sílu. Střílely na demonstranty z bezprostřední blízkosti ostrými náboji, používaly slzný plyn i vodní děla a surově bily protestující. Od Mahsina úmrtí jsme v souvislosti s protesty zaznamenali zabití minimálně desítek mužů, žen a dětí. Stovky dalších utrpěly bolestivá a vážná zranění, včetně nejméně dvou osob, které osleply na jedno nebo obě oči.

Výzkumné zprávy Amnesty International již v minulosti poukazovaly na vážná porušení lidských práv ze strany íránských bezpečnostních složek – mučení elektrickými šoky, nucené podávání chemických substancí, odpírání zdravotní péče, sexuální násilí, vynucená přiznání a následné tresty smrti.

Tímto apeluji na váš resort a českou vládu, aby se podílela na zřízení nezávislého vyšetřovacího mechanismu OSN, který bude mít za cíl prošetřit zásahy proti íránským protestům a vážná podezření ze zločinů proti lidskosti páchaných íránským režimem.

Dále na Vás apeluji s žádostí, aby se vaše vláda zasadila o konkrétní pomoc ochráncům lidských práv a všem lidem, kteří budou z Íránu prchat z obavy o vlastní bezpečí.

Děkuji Vám.

S úctou,

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít