MARATON PSANÍ DOPISŮ 2017

ZÁVĚREĆNÁ ZPRÁVA Z MARATONU PSANÍ DOPISŮ 2017

ROK 2017 = 290 „MARATONSKÝCH“ AKCÍ PO CELÉ ZEMI

Je to neuvěřitelné

a je to motivující uvědomit si, kolik z vás letos neváhalo měnit osudy konkrétních lidí – obránců lidských práv - kteří se stali oběti bezpráví či násilí jen proto, že se stejně jako my postavili za práva

Skoro tři stovky lidí v Česku to s podporou práv ostatních dotáhlo tak daleko, že uspořádalo vlastní maratonskou akci, na které se psaly dopisy na podporu těchto lidí. Podařilo se vám napsat naprosto neuvěřitelný počet dopisů – 16 tisíc!! Je to váš úspěch, protože jste dokázali přesvědčit své přátele, kolegy, spolužáky, studenty, rodinné příslušníky či sousedy, aby sedli a ručně napsali dopis možná nejpodivnějšímu adresátovi, na kterého se kdy obraceli. Dopisy se ale psaly po celém světě a celkem se jich podařilo napsat X. Zkuste si takový počet dopisů představit na jednom místě, do naší Amnesty kanceláře by se určitě nevešly. Stejně to asi vypadá v prosinci a v lednu v kancelářích prezidentů a ministrů reprezentujících represivní režimy, ale i ve vězeňských celách. Každý podpis je jako kapka a společně můžeme vytvořit moře a oceány, které symbolicky zaplaví zmíněná místa.

Někdy mě přepadne pocit, že většina naší společnosti je k lidským právům lhostejná. Ale přesně tyhle okamžiky, jako výsledky Maratonu psaní dopisů, mě dokáží přesvědčit o opaku. Je důležité si neustále připomínat a uvědomovat, že v tom, co děláme, nejsme sami, a že to má obrovský smysl. Že nejen ve světě, ale i v České republice jsou tisícovky lidí, kteří věří, že stavět se za lidská práva a základní hodnoty jako spravedlnost, svoboda, pravda a solidarita je i v dnešní době a možná právě v dnešní době nezbytné. Naše heslo totiž zní „Lidská práva nejsou samozřejmost, a proto se o ně musíme starat“. Je důležité nezapomínat, že samozřejmostí není ani to se za lidská práva postavit, a proto bych chtěla všem, kdo letos věnovali byť minutu svého času podpoře lidských práv, obrovsky poděkovat. Díky, že lidí jako jste vy nejenže neubývá, ale soudě dle výsledků

Maratonu každým rokem přibývá. Společně můžeme měnit nejen konkrétní lidské osudy, ale přinášet systémové změny, měnit zákony, měnit podmínky ve vězeních. To všechno zmůže hlas lidu a tvorba mezinárodního tlaku na represivní režimy.

Ale Maratonem naše práce rozhodně nekončí, naopak. Jsme v plné síle a pohánění vaší motivací a odhodláním pokračovat v naší lidskoprávní misi i v roce 2018 a budeme rádi, když v tom budeme společně s vámi. Protože, upřímně, bez vás by Amnesty International - lidskoprávní hnutí - nikdy nebylo tím, čím je. Naše práce je postavená na vás, lidech, kteří spolu s námi chtějí dělat svět krůček po krůčku o trochu lepším místem.

Obrovské díky patří i celému týmu Amnesty International, všem dobrovolníkům a stážistům, bez jejichž nasazení, entusiasmu a dobré nálady by letošní Maraton psaní dopisů zdaleka nebyl takovým, jakým byl

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA - MARATON PSANÍ DOPISŮ 2017

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA - CELOSVĚTOVÁ

Žaneta Sladká

Koordinátorka Maratonu psaní dopisů

12.11.2019

Držíme palce svobodě

Amnesty představí o svátečním víkendu své pomníky svobody.

4.11.2019

Turecko: Stovky zatčených v tvrdém zásahu proti kritikům vojenské ofenzívy v Sýrii

Stovky lidí zadrželi za to, že komentovaly nebo informovaly o nedávné turecké vojenské ofenzivě v severovýchodní Sýrii. Čelí absurdním obviněním. Vláda zintenzivňuje zásahy proti kritickým hlasům.

1.11.2019

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

29.10.2019

Ilham Tohti získal Sacharovovu cenu!

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému vězni svědomí Ilhamu Tohtimu, který byl v roce 2014 v nespravedlivém procesu odsouzen na doživotí.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.