Maraton 2018

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!
Tímto bych chtěla moc poděkovat všem, kdo jste letos věnovali byť pár minut svého času ochraně lidských práv, třeba právě zapojením do Maratonu psaní dopisů 2018.

Organizace maratonských akcí, účast na nich, psaní dopisů na papír i podepisování online, příspěvky na známky na odeslání dopisů do kasičky nebo přes darovací bránu.

Ať už byl Váš podíl jakýkoli, moc díky za něj!

Banner image 18

Obrana lidských práv má skutečné dopady jen tehdy, když se zapojí spousta lidí. I díky Vašemu úsilí se to opravdu děje – více dopisů znamená více tlaku a více propuštěných.

K pořádání vlastní dopisové akce v rámci Maratonu se letos přihlásilo 468 lidí z celého Česka. Maratony se pořádaly na různých místech - dopisy se psaly doma, v kavárnách, galeriích, knihovnách, školách, kancelářích, na vánočních večírcích, ale třeba i v Poslanecké Sněmovně ČR!

Ručně se napsalo 16 019 dopisů a skoro 8,5 tisíce lidí podepsalo petice online. Díky příspěvkům na odeslání dopisy s českými známkami zaplavily úřady, vězení i samotné nespravedlivě utlačované nebo jejich blízké.

Prohlédněte si přesná čísla a další zajímavé informace o největší dopisové kampani na světě nebo si přečtěte ohlasy od pořadatelů dopisových akcí:

UKAŽTE MI HODNOTÍCÍ ZPRÁVU

PS: Naše heslo zní: „Lidská práva nejsou samozřejmost, a proto se o ně musíme starat.“ Vy jste v tom s námi, a proto ještě jednou díky. Podpořte pořádání lidskoprávních kampaní jako je třeba Maraton psaní dopisů pravidelným dárcovstvím. Společne tak můžeme měnit nejen konkrétní lidské osudy, ale přinášet i systémové změny.

Žaneta Sladká, organizátorka Maratonu

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

4.7.2019

Polsko: Hon na čarodějnice ohrožuje nezávislost soudnictví

Obtěžování a zastrašování soudců v Polsku musí skončit.

25.6.2019

Evropský soud odmítl polský zákon, který nutí soudce Nejvyššího soudu odejít do důchodu

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že zákon Polska o Nejvyšším soudu porušuje právo EU.