Maraton 2018

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!
Tímto bych chtěla moc poděkovat všem, kdo jste letos věnovali byť pár minut svého času ochraně lidských práv, třeba právě zapojením do Maratonu psaní dopisů 2018.

Organizace maratonských akcí, účast na nich, psaní dopisů na papír i podepisování online, příspěvky na známky na odeslání dopisů do kasičky nebo přes darovací bránu.

Ať už byl Váš podíl jakýkoli, moc díky za něj!

Banner image 18

Obrana lidských práv má skutečné dopady jen tehdy, když se zapojí spousta lidí. I díky Vašemu úsilí se to opravdu děje – více dopisů znamená více tlaku a více propuštěných.

K pořádání vlastní dopisové akce v rámci Maratonu se letos přihlásilo 468 lidí z celého Česka. Maratony se pořádaly na různých místech - dopisy se psaly doma, v kavárnách, galeriích, knihovnách, školách, kancelářích, na vánočních večírcích, ale třeba i v Poslanecké Sněmovně ČR!

Ručně se napsalo 16 019 dopisů a skoro 8,5 tisíce lidí podepsalo petice online. Díky příspěvkům na odeslání dopisy s českými známkami zaplavily úřady, vězení i samotné nespravedlivě utlačované nebo jejich blízké.

Prohlédněte si přesná čísla a další zajímavé informace o největší dopisové kampani na světě nebo si přečtěte ohlasy od pořadatelů dopisových akcí:

UKAŽTE MI HODNOTÍCÍ ZPRÁVU

PS: Naše heslo zní: „Lidská práva nejsou samozřejmost, a proto se o ně musíme starat.“ Vy jste v tom s námi, a proto ještě jednou díky. Podpořte pořádání lidskoprávních kampaní jako je třeba Maraton psaní dopisů pravidelným dárcovstvím. Společne tak můžeme měnit nejen konkrétní lidské osudy, ale přinášet i systémové změny.

Žaneta Sladká, organizátorka Maratonu

12.11.2019

Držíme palce svobodě

Amnesty představila o svátečním víkendu své pomníky svobody. Objevte je s námi i teď!

4.11.2019

Turecko: Stovky zatčených v tvrdém zásahu proti kritikům vojenské ofenzívy v Sýrii

Stovky lidí zadrželi za to, že komentovaly nebo informovaly o nedávné turecké vojenské ofenzivě v severovýchodní Sýrii. Čelí absurdním obviněním. Vláda zintenzivňuje zásahy proti kritickým hlasům.

1.11.2019

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

29.10.2019

Ilham Tohti získal Sacharovovu cenu!

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému vězni svědomí Ilhamu Tohtimu, který byl v roce 2014 v nespravedlivém procesu odsouzen na doživotí.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.