Maraton 2018

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!
Tímto bych chtěla moc poděkovat všem, kdo jste letos věnovali byť pár minut svého času ochraně lidských práv, třeba právě zapojením do Maratonu psaní dopisů 2018.

Organizace maratonských akcí, účast na nich, psaní dopisů na papír i podepisování online, příspěvky na známky na odeslání dopisů do kasičky nebo přes darovací bránu.

Ať už byl Váš podíl jakýkoli, moc díky za něj!

Banner image 18

Obrana lidských práv má skutečné dopady jen tehdy, když se zapojí spousta lidí. I díky Vašemu úsilí se to opravdu děje – více dopisů znamená více tlaku a více propuštěných.

K pořádání vlastní dopisové akce v rámci Maratonu se letos přihlásilo 468 lidí z celého Česka. Maratony se pořádaly na různých místech - dopisy se psaly doma, v kavárnách, galeriích, knihovnách, školách, kancelářích, na vánočních večírcích, ale třeba i v Poslanecké Sněmovně ČR!

Ručně se napsalo 16 019 dopisů a skoro 8,5 tisíce lidí podepsalo petice online. Díky příspěvkům na odeslání dopisy s českými známkami zaplavily úřady, vězení i samotné nespravedlivě utlačované nebo jejich blízké.

Prohlédněte si přesná čísla a další zajímavé informace o největší dopisové kampani na světě nebo si přečtěte ohlasy od pořadatelů dopisových akcí:

UKAŽTE MI HODNOTÍCÍ ZPRÁVU

PS: Naše heslo zní: „Lidská práva nejsou samozřejmost, a proto se o ně musíme starat.“ Vy jste v tom s námi, a proto ještě jednou díky. Podpořte pořádání lidskoprávních kampaní jako je třeba Maraton psaní dopisů pravidelným dárcovstvím. Společne tak můžeme měnit nejen konkrétní lidské osudy, ale přinášet i systémové změny.

Žaneta Sladká, organizátorka Maratonu

22.7.2020

Česko: OMEZENÍ VOLEBNÍHO PRÁVA PRO LIDI V  KARANTÉNĚ?

Amnesty posílá otevřený dopis ministrům vnitra a zdravotnictví. Požaduje zajištění volebního práva pro všechny.

15.7.2020

Polsko: Amnesty se zavazuje, že bude dál bojovat proti potlačování lidských práv

Po znovuzvolení prezidenta Dudy je potřeba extrémně odhodlaně bránit lidská práva.

14.7.2020

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus

Taner byl odsouzen k 6 letům a 3 měsícům vězení za členství v teroristické organizaci Fethullaha Gülena.

10.7.2020

Bělorusko: Blogeři a aktivisti zatčení v čistce před prezidentskými volbami musí být propuštěni

Už několik týdnů před volbou nové hlavy státu se snaží Bělorusko zastrašit a umlčet kritiky současného vedení země.

3.7.2020

Turecko: Odsouzení aktivistů je výsměch spravedlnosti a lidským právům

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus.