Maraton 2018

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!
Tímto bych chtěla moc poděkovat všem, kdo jste letos věnovali byť pár minut svého času ochraně lidských práv, třeba právě zapojením do Maratonu psaní dopisů 2018.

Organizace maratonských akcí, účast na nich, psaní dopisů na papír i podepisování online, příspěvky na známky na odeslání dopisů do kasičky nebo přes darovací bránu.

Ať už byl Váš podíl jakýkoli, moc díky za něj!

Banner image 18

Obrana lidských práv má skutečné dopady jen tehdy, když se zapojí spousta lidí. I díky Vašemu úsilí se to opravdu děje – více dopisů znamená více tlaku a více propuštěných.

K pořádání vlastní dopisové akce v rámci Maratonu se letos přihlásilo 468 lidí z celého Česka. Maratony se pořádaly na různých místech - dopisy se psaly doma, v kavárnách, galeriích, knihovnách, školách, kancelářích, na vánočních večírcích, ale třeba i v Poslanecké Sněmovně ČR!

Ručně se napsalo 16 019 dopisů a skoro 8,5 tisíce lidí podepsalo petice online. Díky příspěvkům na odeslání dopisy s českými známkami zaplavily úřady, vězení i samotné nespravedlivě utlačované nebo jejich blízké.

Prohlédněte si přesná čísla a další zajímavé informace o největší dopisové kampani na světě nebo si přečtěte ohlasy od pořadatelů dopisových akcí:

UKAŽTE MI HODNOTÍCÍ ZPRÁVU

PS: Naše heslo zní: „Lidská práva nejsou samozřejmost, a proto se o ně musíme starat.“ Vy jste v tom s námi, a proto ještě jednou díky. Podpořte pořádání lidskoprávních kampaní jako je třeba Maraton psaní dopisů pravidelným dárcovstvím. Společne tak můžeme měnit nejen konkrétní lidské osudy, ale přinášet i systémové změny.

Žaneta Sladká, organizátorka Maratonu

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

20.5.2020

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.

20.5.2020

Eduardo Cardet je volný!

Eduardo Cardet byl v květnu 2019 podmínečně propuštěn a mohl se vrátit domů k rodině.

12.5.2020

Amirsalar Davoudi drží ve vězení hladovku

Amirsalar Davoudi, právník v oblasti lidských práv, drží od 9. února 2020 hladovku na protest proti tomu, že íránské úřady zamítly jeho propuštění.

5.5.2020

Amnesty International žádá o celosvětové propuštění vězňů svědomí

Apelujeme na okamžité a bezpodmínečné propuštění vězňů svědomí na celém světě. Momentálně jsou vystaveni zvýšenému riziku kvůli pandemii COVID-19.