Ukrajina

Násilí v důsledku protestů v hlavním městě Kyjevě a později na východní Ukrajině eskalovalo v občanský konflikt s ruskou účastí.

Policejní porušení, včetně mučení a dalšího špatného zacházení jakož i zneužití síly během demonstrací, pokračovalo s téměř úplnou beztrestností pachatelů, zatímco vyšetřování takovýchto incidentů zůstalo bez efektu. Únosy jednotlivců byly prováděny zejména pro-ruskými polovojenskými příslušníky v okupované autonomní republice Krym a oběma válčícími stranami na východní Ukrajině, které byly zasaženy konfliktem. Obě strany porušily zákon války. Na Krymu, ruská omezení práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování, byla plně uplatněna a pro-ukrajinští aktivisté a členové krymské tatarské komunity byly zaměřeny polovojenskými příslušníky a pronásledováni de facto řídícími orgány.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

31.8.2019

Dojde k výměně zajatců a propuštění Sencova na svobodu?

Rusko a Ukrajina si pravděpodobně vymění vězně. Mohl by mezi nimi být i nespravedlivě uvězněný ukrajinský filmař Sencov. Výměna se ale zatím pozdržela.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

1.3.2019

Vitalina Kovalová organizuje setkání LGBT v rodném Užhorodě na západě Ukrajiny

Mladá aktivistka bojující za práva diskriminované skupiny LGBTI organizuje meeting na Mezinárodní den žen - v předchozích letech už čelila násilným útokům.