Ukrajina

Násilí v důsledku protestů v hlavním městě Kyjevě a později na východní Ukrajině eskalovalo v občanský konflikt s ruskou účastí.

Policejní porušení, včetně mučení a dalšího špatného zacházení jakož i zneužití síly během demonstrací, pokračovalo s téměř úplnou beztrestností pachatelů, zatímco vyšetřování takovýchto incidentů zůstalo bez efektu. Únosy jednotlivců byly prováděny zejména pro-ruskými polovojenskými příslušníky v okupované autonomní republice Krym a oběma válčícími stranami na východní Ukrajině, které byly zasaženy konfliktem. Obě strany porušily zákon války. Na Krymu, ruská omezení práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování, byla plně uplatněna a pro-ukrajinští aktivisté a členové krymské tatarské komunity byly zaměřeny polovojenskými příslušníky a pronásledováni de facto řídícími orgány.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.