Ukrajina

Násilí v důsledku protestů v hlavním městě Kyjevě a později na východní Ukrajině eskalovalo v občanský konflikt s ruskou účastí.

Policejní porušení, včetně mučení a dalšího špatného zacházení jakož i zneužití síly během demonstrací, pokračovalo s téměř úplnou beztrestností pachatelů, zatímco vyšetřování takovýchto incidentů zůstalo bez efektu. Únosy jednotlivců byly prováděny zejména pro-ruskými polovojenskými příslušníky v okupované autonomní republice Krym a oběma válčícími stranami na východní Ukrajině, které byly zasaženy konfliktem. Obě strany porušily zákon války. Na Krymu, ruská omezení práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování, byla plně uplatněna a pro-ukrajinští aktivisté a členové krymské tatarské komunity byly zaměřeny polovojenskými příslušníky a pronásledováni de facto řídícími orgány.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

1.3.2019

Vitalina Kovalová organizuje setkání LGBT v rodném Užhorodě na západě Ukrajiny

Mladá aktivistka bojující za práva diskriminované skupiny LGBTI organizuje meeting na Mezinárodní den žen - v předchozích letech už čelila násilným útokům.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

8.10.2018

Oleg Sencov ukončil hladovku

Ukrajinský režisér Oleg Sencov se rozhodl ukončit protestní hladovku.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.