Ukrajina

Násilí v důsledku protestů v hlavním městě Kyjevě a později na východní Ukrajině eskalovalo v občanský konflikt s ruskou účastí.

Policejní porušení, včetně mučení a dalšího špatného zacházení jakož i zneužití síly během demonstrací, pokračovalo s téměř úplnou beztrestností pachatelů, zatímco vyšetřování takovýchto incidentů zůstalo bez efektu. Únosy jednotlivců byly prováděny zejména pro-ruskými polovojenskými příslušníky v okupované autonomní republice Krym a oběma válčícími stranami na východní Ukrajině, které byly zasaženy konfliktem. Obě strany porušily zákon války. Na Krymu, ruská omezení práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování, byla plně uplatněna a pro-ukrajinští aktivisté a členové krymské tatarské komunity byly zaměřeny polovojenskými příslušníky a pronásledováni de facto řídícími orgány.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

22.3.2016

Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.