Ukrajina

Násilí v důsledku protestů v hlavním městě Kyjevě a později na východní Ukrajině eskalovalo v občanský konflikt s ruskou účastí.

Policejní porušení, včetně mučení a dalšího špatného zacházení jakož i zneužití síly během demonstrací, pokračovalo s téměř úplnou beztrestností pachatelů, zatímco vyšetřování takovýchto incidentů zůstalo bez efektu. Únosy jednotlivců byly prováděny zejména pro-ruskými polovojenskými příslušníky v okupované autonomní republice Krym a oběma válčícími stranami na východní Ukrajině, které byly zasaženy konfliktem. Obě strany porušily zákon války. Na Krymu, ruská omezení práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování, byla plně uplatněna a pro-ukrajinští aktivisté a členové krymské tatarské komunity byly zaměřeny polovojenskými příslušníky a pronásledováni de facto řídícími orgány.

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

31.8.2019

Dojde k výměně zajatců a propuštění Sencova na svobodu?

Rusko a Ukrajina si pravděpodobně vymění vězně. Mohl by mezi nimi být i nespravedlivě uvězněný ukrajinský filmař Sencov. Výměna se ale zatím pozdržela.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.