Urgentní
akce

©Karolina Jackowska

Odsouzena za pomoc k bezpečné interrupci

Případ

Polsko publikován 14.9.2023

„Vedla mě vůle pomáhat, když nikdo jiný nechtěl nebo nemohl. Pomoc Anie pro mě byla samozřejmá, slušná a čestná věc,“ popsala později Justyna.

V reakci na tvrdou polskou protipotratovou politiku již v roce 2016 založila Abortion Dream team. Jedná se o aktivistický kolektiv, jenž vede kampaň proti stigmatizaci potratů a nabízí poradenství v oblasti přístupu k bezpečné interrupci – lékařskému zákroku, který polské právo stigmatizuje a ve většině případů zakazuje.

Justyna Anie proto poskytla vlastní potratové pilulky. Násilnický partner ale léky našel a Justynu nahlásil na policii. Následně byla obviněna z trestného činu „napomáhání k potratu“ a letos v dubnu odsouzena k osmi měsícům veřejně prospěšných prací.

Poslední rozhodnutí polského Ústavního soudu z roku 2020 znemožnilo umělé přerušení těhotenství dokonce i z důvodu smrtelného nebo závažného poškození plodu. Soud tak zrušil jednu z posledních legálních cest k interrupcím. Ty jsou v Polsku možné pouze pokud těhotenství nastane v důsledku znásilnění či incestu nebo ohrožuje život či zdraví ženy. Řada Polek proto riskuje své zdraví při interrupcích mimo zdravotnická zařízení.

Postavíte se s námi za Justynu?