© Yoav Hornung - Unsplash

V Berlíně otevřeli novou mešitu pro ženy i homosexuály

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky Komentář od Pozitivní lidskoprávní novinky - zpracovala Mai Phuong Nguyen publikován 28.6.2017

Mešita, která se otevřela v Berlíně minulý týden, umožňuje vstup ženám, ateistům nebo homosexuálům. Má představovat přívětivou stránku islámu.


Celkem kontroverzní mešita se zrodila v berlínské čtvrti Moabit. Její koncept budí pozornost jak ze strany podporovatelů, tak islámských radikálů. Nápad se zrodil v hlavě advokátky a bojovnice za práva žen Seyran Ateşová. Ta se v původních mešitách cítila diskriminovaná, když ji nebylo dovoleno se modlit vedle můžu, ale byla ji vyhrazena vedlejší ošklivá místnost. 

Podle Ateşové má mešita poukázat na to, že islám je velmi dobře slučitelný s demokracií. Takzvaná Ibn-Rushd-Goethova mešita má být otevřená nejen ženám, ateistům, homosexuálům, ale taky jiným odnožím islámu, jako jsou sunnité, šíité a další. Ateşová na projektu pracuje již 8 let a nyní se konečně dostává do finále. Přiznává, že během realizace čelili organizátoři výhrůžkám radikálních islamistů tak, že spousta z nich odešla. Kvůli bezpečnosti byly při slavnostním otevírání mešity přítomny i bezpečnostní složky, včetně policistů s neprůstřelnými vestami. Zajímavý je i fakt, že samotná mešita se nachází v budově evangelického kostela.

Zdroj: Český rozhlas