© Andrea Nardi - Unsplash

Student nasbíral statisíce pro přeživšího holocaustu

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky Komentář od Pozitivní lidskoprávní novinky - zpracovala Mai Phuong Nguyen publikován 12.9.2017

Zatímco většina teenagerů si momentálně užívá letních prázdnin, student Drew Principe z Kalifornie udělal něco smysluplného: vybral 15 000 dolarů, aby je mohl poslat 89letému muži, který přežil holocaust.


Příběh židovského muže Henryho Ostera, který přednášel na Drewově škole, zanechal v chlapci silný zážitek. S Henrym se spřátelil. Stařec mu postupně vyprávěl svůj život - jak byl nacisty deportovaný ze svého domova jen tři měsíce předtím, než měl slavit Bar Micva (židovský obřad, během kterého se z chlapce stává dospělý muž). Zažil několik koncentračních táborů, včetně Osvětimi. Po osvobození byl Henry adoptován strýcem a přestěhoval se do Kalifornie. Po tomto hrozivém zážitku Henry nikdy Bar Micva neoslavil a nikdy ani nenavštívil Izrael. Drew začal pátrat po Henryho rodině a zjistil, že má žijícího bratrance, kterého kontaktoval. Drew chtěl novému příteli pomoci ke znovushledání se ztracenou rodinou natolik, že začal vybírat finance, aby mohl Henrymu zaplatit cestu do Izraele. To se mu díky pomoci přátel a rodiny podařilo a Henry tak konečně mohl oslavit Bar Micva společně se svým posledním přeživším příbuzným.

Zdroj: www.goodnewsnetwork.org

O postoji Amnesty International k holocaustu si můžete přečíst TADY.