4 roky za protest. Teď je volný. I díky Amnesty

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky   Irsko Komentář od Pozitivní lidskoprávní novinky - zpracovala Michaela Šelenberková publikován 31.10.2017

Další úspěch Amnesty kampaně za nespravedlivě vězněného mladíka.


Psal se rok 2013. Tehdy ještě 17letý Ibrahim Halawa z Irska byl s rodinou na dovolené v Káhiře. Zúčastnil se tam protestu proti tehdejšímu režimu. Demonstrace však byly doprovázané brutálními zásahy ze strany bezpečnostních složek. Ibrahima zatkli a absurdně obvinili z vraždy a poškození cizího majetku. Tato obvinění se ale nikdy nepodařila prokázat. Proto se dobrovolníci Amnesty International a tisíce sympatizantů z celého světa zapojili do boje za jeho osvobození. A to se před několika dny povedlo. 20. října 2017 byl konečně propuštěn na svobodu.

Trvalo čtyři roky, než proběhl soud, který byl více než třicetkrát odložen. Ibrahimova rodina po celou tu dobu proti jeho věznění protestovala a sám Ibrahim držel sérii protestních hladovek. Všichni se obávali, že se procesu nedožije. V září tohoto roku byl před soudem zbaven všech obvinění.

Ibrahim se tehdejších protestů zúčastnil společně se svými třemi sestrami. I ony byly během protestů zadrženy a propuštěny po třech měsících. Právě ony začaly kampaň za jeho osvobození, když požádaly irskou vládu o pomoc. K případu se vyjádřil i egyptský prezident, který přislíbil pomoc. Za Ibrahimovo osvobození se ve svém usnesení přimlouval i Evropský parlament.

Teď svitla naděje i pro dalších 442 nespravedlivě vězněných, kteří společně s Ibrahimem pokojně protestovali v Egyptě a na svůj proces stále čekají. Práce Amnesty International tedy rozhodně nekončí.
Zapojit se mezi dobrovolníky Amnesty můžeš i ty. Více na www.amnesty.cz/dobrovolnik