© AFP via Getty Images

Solidarita není zločin: Francie zrušila trest pro seniorku za pomoc migrantům

Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky   Francie Komentář od Pozitivní lidskoprávní novinky zpracovala Agata Gunka publikován 2.8.2018

Ve Francii byla zproštěna viny 73letá seniorka Martine Landryová za pomoc nezletilým migrantům. Obviněna byla poté, co přivedla na policejní stanici dva mladistvé, aby mohli být zaregistrováni a měli možnost požádat o azyl. Důchodkyně Martine se však patnáctiletých mladíků z Guiney ujala až po překročení hranice mezi Itálii a Francií, a postupovala tak ve shodě s francouzskou legislativou. Jak situaci okomentoval Gauri van Guliková, ředitelka Amnesty International pro Evropu?

„Tohle rozhodnutí není pouze vítězstvím spravedlnosti, ale také zdravého rozumu. Martine se nedopustila ničeho špatného. Zatímco jsme šťastní, že je stíhání Martine u konce, chtěli bychom zdůraznit, že v první řadě neměla být vůbec obviněná.”

Případ Marie Landryové je tedy pozitivní zprávou nejen pro Francii, ale také pro lidská práva na celém světě. Solidarita s jedinci, kterým jsou odepřena základní lidská práva, by totiž neměla nikdy být spojována se zločinem, ale stát se samozřejmostí. Rozhodnutí soudu je tedy na straně solidarity a lidských práv, a může tedy sloužit jako pozitivní příklad do budoucna.

Pokud se o situaci migrantů a uprchlíků chcete dozvědět více, sledujte náš  web amnesty.cz/migrace.