© Unsplash

Začít změnu je snadné se Start the Change!

  Blog

Vzdělávání Komentář od Markéta Jurčíová, koordinátorka vzdělávacích programů Amnesty se školami publikován 12.3.2019

Jste pedagog nebo pedagožka? Vzděláváte? Pojďte s námi dělat změnu!


Mezinárodní projekt Start the Change nabízí nové příležitosti pro pedagogy a pedagogické pracovníky, kteří mají chuť něco dělat na podporu lidských práv a napomoci k zapojení mladých lidí do aktivního občanského života. 

Nezáleží, jestli máte k dispozici jen pár hodin výuky týdně, nebo celý specializovaný seminář. Klíčovými tématy projektu jsou lidská práva, migrace a cíle udržitelného rozvoje. Projektu se účastní organizace z 15 zemí Evropy a Amnesty International ČR je jedna z nich.

Co VÁM projekt přinese?

Prestiž – spolupráci s největším lidskoprávním hnutím na světě.

Seberozvoj – naučíte se a vyzkoušíte si inovativní výukové metody.

Stanete se součástí sítě aktivních učitelů.

Pomůžete společně s vašimi studenty změnit svět k lepšímu – studenti nám na workshopech říkají, že mají chuť se angažovat v podpoře lidských práv. 

A co projekt přinese mladým lidem?

Empatii vůči problémům jiných, bourání předsudků, hromadu nových zkušeností, zajímavá osobní setkání s lidmi, z řad různých menšin, včetně uprchlíků a migrantů, a spolupracovat s nimi na různých aktivitách a také pomáhat skrze učení službou.

Ty nejaktivnější čeká mezinárodní setkání, takže možnost podívat do světa a získat třeba i nové kamarády.

CHCETE SE ZAPOJIT?

Více informací o projektu včetně přihlašovacího formuláře naleznete na stránkách projektu www.startthechange.info. Nezmeškáte tak možnost zúčastnit se semináře pro pedagogy a pedagogické pracovníky v termínu 26. - 29. 4. 2019 v Brně. Veškeré finanční náklady spojené s vaší účastí jsou hrazeny z projektu.

Zapojení školy/organizace i intenzita spolupráce záleží na individuální domluvě. Pro nově zapojené nabízíme rozšířenou Živou knihovnu Start the Change!, která navazuje na úspěšný vzdělávací projekt živých knihoven zaměřených na prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie a extremismu. V rámci živé knihovny si účastníci ve skupinkách místo knih mohou půjčit osoby se zajímavým životním příběhem a zeptat se jich na cokoli je zajímá. Jde o otevřený dialog, kde vzniká prostor pro přímou konfrontaci svých vlastních postojů. V rozšířené verzi následuje analýza potřeb daných skupin či menšin – je to Živá knihovna s aktivistickým bonusem, během kterého se může vymyslet další aktivita, spolupráce s danou živou knížkou nebo se účastníci mohou jen inspirovat do budoucna a zjistit, jaké problémy jsou v jejich okolí, a jak je možné je řešit.

Budeme se na vás těšit! Kdykoli mě můžete kontaktovat na marketa.jurciova@amnesty.cz.