Urgentní

©Ai Weiwei

Johan: 15 let za mávání vlajkou

Případ

Johan Teterissa je politický aktivista a bývalý učitel, který si odpykává 15 let ve vězení za mírumilovný protest. V červnu 2007 vedl Johan skupinu 22 mužů v mírumilovném protestu před sídlem prezidenta Indonésie. Předtím než roztáhli vlajku, která pro lidi v provincii Maluku symbolizuje nezávislost, zatančili tradiční bojový tanec („cakalele“). Muži byli okamžitě odvedeni policií a následně zadrženi a vyslýcháni, kde byli mučeni a špatně se s nimi zacházelo, předtím než byli vůbec obviněni z „rebelie“ po nespravedlivých procesech. V roce 2009 byl Johan přestěhován do vězení na ostrov Jáva, který je vzdálený 2 500 kilometrů od jeho rodiny a přátel. Řekl svému právníkovi, že chce být přemístěn do vězení na Maluku, aby byl k nim blíž.

V průběhu jeho uvěznění měl Johan zdravotní problémy, které si vyžadovaly speciální léčbu.

V listopadu 2008 pracovní skupina OSN pro svévolné zadržování (WGAD) prohlásila, že podstata zatčení Johana stojí na tom, že uplatňoval své právo na svobodu projevu a mírumilovné shromažďování.

Článek publikován 11.1.2019

Johan Teterissa je volný

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Děkujeme Vám za podporu Johana Teterissa. Nadále budeme sledovat podobné případy a zasazovat se o propouštění vězňů svědomí.

Požadujeme

• Žádáme propuštění Johana Teterissa a ostatních vězňů svědomí a do doby propuštění žádáme o jeho přesunutí do vězení Ambon, aby měli pravidelnější přístup ke své rodině a přátelům.

Adresáti

• President of the Republic of Indonesia H.E Joko Widodo