Urgentní
akce

Yecenia Armentová: Bita, dušena a znásilňována, dokud nepodala ,,přiznání”

Případ

Zastavte mučení   Mexiko publikován 14.10.2015

Yecenia byla uvězněna a mučena, aby podepsala doznání, že si objednala vraždu svého manžela, což podle svých slov nespáchala. Zatímco vezla příbuzné na letiště v Culiacánu, policisté zastavili její auto a přinutili ji vystoupit. Zavázali jí oči a odvezli pryč. Svázali ji, pověsili za nohy, bili ji, znásilnili a vyhrožovali jí smrtí jejích dvou dětí. “Chtěla jsem, aby mě konečně zastřelili, aby to skončilo”, vypráví Yecenia. Po téměř patnáctihodinovém mučení jí začali vyhrožovat, že přivedou její děti a udělají jim totéž. V ten moment přistoupila na jejich požadavek a podepsala přiznání.

V červenci 2012 byla Yecenia Armentová vzata do policejní vazby a mučena tak dlouho, až se doznala k vraždě svého manžela. Její dozorci ji bili a dusili po celé hodiny, znásilnili ji a vyhrožovali zabitím jejich dětí, až už se nemohla déle vzpírat. Navzdory nezávislým lékařským důkazům, že k mučení došlo, odsoudili ji jen na základě „doznání“ bez existence jakýchkoliv přímých důkazů.

Článek publikován 30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

Článek publikován 5.2.2016

Delegace Amnesty International navštívila Yecenii

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Yecenie byla zproštěna všech obvinění a 7. června propuštěna na svobodu.Děkujeme za podporu a účast.

Požadujeme

• Mexické úřady by si měly uvědomit, že jsou jejich akce celosvětově sledovány. Požadujme spravedlnost pro Yecenii.
  • Vyzýváme vládu, aby stáhla všechna obvinění proti Yecenii a okamžitě ji propustila.
  • Aby se provedlo vyšetřování jejího mučení.

Adresáti

• Generální prokurátor Marco Antonio Higuera Gómez