Urgentní

© Private

3 roky vězení a zákaz advokátní praxe za lidskoprávní činnost

Případ

Muhannad al-Hassání byl trestním soudem v Damašku v roce 2009 po netransparentním procesu odsouzen na 3 roky vězení za svou lidskoprávní činnost. Syrská advokátní komora mu navíc zakázala doživotně vykonávat advokátní praxi. Al-Hassání je zakladatelem organizace Sawasiyah, která monitoruje a publikuje případy porušování lidských práv syrskými úřady. Jako právní zástupce rovněž obhajoval řadu politických vězňů a vězňů svědomí.

Al-Hassání se jako spoluzakladatel a předseda Syrské organizaci pro lidská práva (Sawasiyah) zasloužil o budování nezávislé jurisdikce v Sýrii a nebál se před tamními soudy obhajovat řadu lidskoprávních případů. Svou právnickou činností Muhannad al-Hassání přispěl ke zlepšení podmínek v oblasti lidských práv v Sýrii a navázal spolupráci s Mezinárodní komisí právníků, organizací věnující se lidským právům. Al-Hassání obhajoval mnoho politických vězňů a upozorňoval na případy hrubého porušení základních práv či dokonce smrti vězňů. Spolu s kolegy z organizace Sawasiyah monitoroval a dokumentoval procesy před Nejvyšším státním bezpečnostním soudem, vojenskými a kriminálními soudy.

Muhannad al-Hassání byl za nejasných okolností na konci června předminulého roku obžalován z „oslabování národního sebevědomí“ a z „podávání falešných zpráv oslabujících národní morálku“. Jak pozorovatelé Amnesty International, kteří se procesu přímo zúčastnili, dokládají, soud nesplňoval základní mezinárodní kritéria a soudce při rozsudku nad výší trestu pochybil. Al-Hassáního obhájci nebylo umožněno předvést příslušné svědky na jeho obhajobu či přednést důkazy o Al-Hassáního nevinně. Al-Hassánímu bylo odepřeno základní právo na obhajobu či konzultace s právníkem.

Článek publikován 30.6.2011

Muhannad al-Hassání byl propuštěn z vězení

Pozadí

Výnos o úplném pozastavení výkonu právní praxe se zapsal do syrské právní historie vůbec jako první případ. Amnesty International je proto znepokojena nad jeho osudem a další možnou činností pro zlepšení lidských práv v Sýrii. Al-Hassání zapůsobil na zástupce Amnesty International při odchodu ze soudní síně výrokem, který dodal řadě lidskoprávních aktivistů plno naděje: „Věřím v to, co dělám pro lidská práva, protože díky tomu mohu být hrdý na svou vlast.“