Urgentní

UPRCHLÍCI A MIGRANTI MRZNOUCÍ V SRBSKU

Případ

Migrace   Srbsko publikován 18.1.2017

Více než tisíc uprchlíků a migrantů je srbskými úřady vystaveno nehumánním životním podmínkám a nemocem. Srbské autority totiž selhávají v zajištění ubytování, základních potravin a zdravotní péče. Migranti a uprchlíci jsou tak nuceni přežívat extrémních zimních teplotách pomocí rozdělávání ohňů v opuštěných skladištích v Bělehradu.

Zhruba 1200 uprchlíků a migrantů přespává v drsných podmínkách v opuštěných skladech v centru Bělehradu. Podle Amnesty jsou jejich podmínky nelidské. Vzhledem k zimním teplotám, které klesají až k -20 °C, jsou vystaveni vážnému riziku nemocí, omrzlinám či dokonce smrti umrznutím. Většina z nich nemá žádné finanční prostředky a přežívají na jednom malém jídle denně dodávaném nevládní organizací. Srbské úřady nejsou schopny zajistit dostatečný přísun jídla, vody a hygienických potřeb, nezajišťují zdravotní péči, vhodné oblečení, ani základní ubytování. Aby se zahřáli, jsou lidé nuceni rozdělávat ohně z nasbíraného dřeva a odpadových materiálů, včetně plastů. Tvoří se tak toxické výpary a vzniká riziko požáru. Mnozí lidé nedisponují ani základním oblečením, jako jsou ponožky a boty vhodné do zimního počasí.

Srbské úřady nezajistily žádné krizové ubytovací kapacity pro migranty a uprchlíky, z nichž většina pochází z Afghánistánu. Srbská policie denně sklady navštěvuje, aby zjistila počty lidí. Neproběhl ale žádný pokus o to, aby byly identifikovány obzvláště zranitelné skupiny, jako jsou děti a lidé, kteří potřebují okamžitou lékařskou pomoc.

Podle UNHCR (Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky) představují čtvrtinu obyvatel skladů děti bez dospělého doprovodu, z nichž některým je pouze 11 let. Tyto děti jsou vystaveny vysokému riziku zneužívání či vykořisťování a jsou obzvláště ohroženy krutými životními podmínkami. Mnohé z nich přežívají ve skladech již měsíce. V listopadu 2016 vláda informovala nevládní organizace, které na místech poskytují pomoc, že jejich podpora mimo oficiální centra ,,není nadále přijatelná”. Zdůraznila však také, že kapacity v oficiálních centrech nebude navyšovat.

Článek publikován 1.3.2017

Srbská vláda slíbila řešit stav migrantů na ulici!

Uzavíráme urgentní akci týkající se přijímacích podmínek migrantů a žadatelů o azyl, která byla zacílena na srbské úřady.

Článek publikován 25.1.2017

Bělehradem zapomenutí dětští uprchlíci zapalují odpadky, aby se ohřály v mrazech.

Srbské sociální a azylové služby neposkytly žádnou podporu, přístřeší nebo ochranu.

Pozadí

Srbské úřady argumentují, že uprchlíci a migranti, kteří se usadili ve skladištích v extrémních zimních podmínkách, jsou zde z vlastní vůle a pouze dočasně. Několik uprchlíků a migrantů, se kterými hovořili výzkumníci Amnesty International, se nicméně pokusilo požádat o azyl na nedaleké policejní stanici, a to v souladu se srbskými azylovými předpisy, byli však odmítnuti. Bylo jim řečeno, že v táborech pro ně již není místo a že mají odejít, případně se vrátit jindy. K přijetí v přijímacích centrech a získání základního ubytování, potravin a lékařské péče je registrace na policii nezbytná.

Dne 13. 1. 2017 uvedl Úřad Vysokého Komisaře OSN pro uprchlíky, že v centru Bělehradu přespává v drsných podmínkách zhruba 1200 mužů, včetně 300 chlapců bez dospělého doprovodu.

V roce 2016 přijala srbská vláda politiku neposkytování ubytování všem žadatelům o azyl. Ubytování zajišťuje pouze maximálně 6000 lidem.

Současné kapacity jsou téměř plně vyčerpány a to přes to, že některá centra fungují i s přetíženými kapacitami. Nebyla přijata žádná krizová opatření, aby byla zajištěna péče o všechny uprchlíky a migranty.

Skladiště, ve kterých tito uprchlíci a migranti přebývají, jsou úřadům dobře známá a dosažitelná. Policie dokonce lokalitu každý den navštěvuje, aby spočítala počet migrantů. Aby se zahřáli, rozdělávají lidé ohně venku i uvnitř skladišť za použití nasbíraného dřeva a odpadových materiálů, čímž vytvářejí toxické výpary. Většina lidí, se kterými na místě Amnesty hovořila, si stěžovalo na nedostatek oblečení a obuvi, dek a matrací a na malé množství jídla, které je denně distribuováno (obvykle dva krajíce chleba a dušená zelenina). V době návštěvy Amnesty International v lednu 2017 nebyly ve skladištích ubytovány žádné ženy, ale byl zde vysoký poměr chlapců a mladíků. Zejména děti byly dezorientovány a neměly žádné informace ani podporu ohledně toho, jak získat v Srbsku základní ochranu. Samotné ženy a rodiny, které nebyly policí doporučeny do středisek pro žadatele o azyl, přespávaly v nedalekém informačním stánku spravovaném nevládními organizacemi.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Níže naleznete aktualizaci od Todora Gardose, výzkumníka na Balkáně.

Dostali jsme odpověď od srbské vlády, která potvrdila závazek ubytovat všechny migranty a žadatele. V dopise od ministerstva vnitra se píše :

"Vláda srbské republiky bude i nadále dobrým hostitelem a na podnět premiéra Aleksandara Vučiće máme v úmyslu přesunout do přístřeší každého migranta nacházejícího se na ulici, protože podle našeho názoru je nepřijatelné, aby v tomto chladném počasí zůstával kdokoliv žít na ulici/venku."

AI bude situaci nadále sledovat jak v Srbsku, tak také na rovině EU. V současné chvíli, ačkoliv po naší intervenci byly stovky lidí převezeny do přijímacích středisek, jich stále více než osm set přespává venku (viz https://data2.unhcr.org/en/documents/download/53877).

Jelikož nově příchozím lidem stále hrozí, že zůstanou na ulici, stovky jich stále přežívají v bělehradských skladech a mnoho lidí bylo vytlačeno z Maďarska a Chorvatska zpět do Srbska, budeme v nadcházejících týdnech situaci nadále monitorovat.

Nyní nicméně uzavíráme UA a mobilizaci v této věci nebudeme stupňovat..

Požadujeme

• Abyste zajistili všem uprchlíkům a migrantům základní služby jako adekvátní ubytování, potrava, hygienická zařízení a zdravotní péče a aby nebránil nevládním organizacím v distribuci pomoci;
  • Abyste okamžitě zapojili kompetentní složky k identifikaci dětí bez doprovodu a dalších zranitelných skupin a poskytli jim náležitou péči;
  • Abyste všem, kteří chtějí žádat v zemi o azyl, bylo zajištěno přijetí policií a aby po dobu prošetřování jejich žádosti byli přijati do přijímacích středisek pro žadatele o azyl.

Adresáti

• Ministr práce, zaměstnání, veteránů a společenských záležitostí Aleksandar Vulin

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...