Lidé prchají do Evropy z různých důvodů. Někteří před pronásledováním, válečnými konflikty, porušováním lidských práv či chudobou. Ačkoli v současné době čelíme největší uprchlické krizi od druhé světové války, největší počet světových uprchlíků (86%) zůstává v rozvojových zemích a v zemích sousedících se zeměmi, odkud lidé prchají.

Migranti a uprchlíci jsou jednou z nejzranitelnějších skupin a jejich práva bývají často hrubě porušována. Čelí násilí a nebezpečí na cestě do bezpečí a někdy také posléze v zemích, kde hledají ochranu. Amnesty upozorňuje na případy porušování lidských práv těchto lidí, žádá nápravu a přináší jejich příběhy tak, aby nezůstali jen pouhými čísly.

V současnosti čelíme největší uprchlické krizi od druhé světové války. Miliony lidí prchají před bombardováním a chemickými zbraněmi v Sýrii, mučením a zotročováním v Eritrei, před násilím ve svých domovech. V roce 2015 se na milion lidí, většinou uprchlíků, vydal na nebezpečnou cestu s cílem najít ochranu v Evropě. Téměř 4 000 lidí tuto cestu zaplatily životem. Utrpení těch, co přežijí, ale příchodem do Evropy často zdaleka nekončí.

Největší dopad uprchlické krize ale není v Evropě nebo u jejích hranic. Libanon přijal jen ze Sýrie přes milion uprchlíků, tedy čtvrtinu jeho populace. Země jako Pákistán, Etiopie a Čad přijímají tolik uprchlíků, že oproti tomu jsou počty těch, které přijímá většina evropských zemí, zanedbatelné.

- 25,4 milionů – počet uprchlíků ve světě (= lidí, kteří uprchli ze své země před pronásledováním)

- 44 400 lidí musí opustit své domovy každý den z důvodu konfliktu či pronásledování

- Přes 50% uprchlíků jsou děti mladší 18ti let

- Jen ze Sýrie uprchlo již 6,3 milionu lidí (dalších 6 milionů se muselo přemístit uvnitř země)

- Nejvíce uprchlíků hostí Turecko (3,5 milionu), Pákistán (1,4 milionu), Uganda (1,4 milionu), Libanon (1 milion) a Írán (979 400)

- 3 139 je počet mužů, žen a dětí, kteří při cestě do bezpečí utonuli či zmizeli ve Středomoří v roce 2017

(Zdroj: UNHCR. Více informací na http://www.unhcr.org/figures-at-a-glance.html)

Článek publikován 13.10.2021

Afghánistán: Tálibán začal s porušováním lidských práv okamžitě, popisuje nový report

Tálibán likviduje pokroky, kterých se za posledních dvacet let dosáhlo v lidskoprávní oblasti na území Afghánistánu. Popravuje civilisty a porušuje desítky lidských práv. Uvádí to zveřejněná výzkumná zpráva Amnesty International, Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) a Světové organizace proti mučení (OMCT).

Článek publikován 7.10.2021

Polsko porušuje práva uprchlíků, na hranicích uvízly desítky lidí

Vyšetřování digitálních zdrojů vedené Amnesty International odhalilo dříve neznámé detaily situace, které čelí 32 Afghánců žádajících o azyl, včetně 4 žen, 27 mužů a 15tileté dívky. Uvízli na hranicích mezi Polskem a Běloruskem, a to bez jídla, pitné vody, přístřeší a léčiv. Jsou zde minimálně od 18. srpna.

Článek publikován 9.9.2021

Jak Orbán dusí demokracii: Zastrašování občanské společnosti i kriminalizace nevládek

Nevládní organizace i jednotlivci čelí v Maďarsku soustavným útokům, zastrašování a očerňujícím kampaním ze strany vlády, které od roku 2013 nabírají na síle.