Situace v Řecku

#ACTIONLESVOS: Aktivisti Amnesty International z 8 zemí se potkali s uprchlíky a místními dobrovolníky na řeckém ostrově Lesbos. Týden akcí v červenci 2017 měl připomenout evropským lídrům jejich zodpovědnost. Z Česka se účastnila tříčlenná výprava.

Tisíce uprchlíků jsou na ostrově Lesbos kvůli nečinnosti EU jako v pasti. Spojují je otřesné podmínky k životu a nejistá budoucnost. Právě za nimi přijíždějí místní i evropští aktivisti na „akční kemp“. Workshopy, debaty, sdílené zkušenosti, taktiky nebo pouliční flashmoby mají jasný cíl: naučit se lépe podporovat práva uprchlíků v Evropě a donutit čelní představitele zemí EU konečně k jasné a smysluplné akci.

„Tahle akce má poukázat na šílenou situaci uprchlíků na Lesbosu kvůli nefunkční a špatné dohodě EU s Tureckem. Zvyšující se číslo příchozích a jejich nejistá budoucnost je doprovázená nedostatkem financí a často žalostnými přijímacími podmínkami,“ říká Daniel Valls, koordinátor kampaní Amnesty International. „Scházíme se tu, abychom upozornili společně s místními, že lidé chtějí uprchlíkům pomáhat a přijímat je, a že nesouhlasí s nelidskými politikami evropských vlád,“ říká Efi Latsoudiová ze spolupořádající organizace Lesvos Solidarity.

POZADÍ

Akce se koná jako připomínka 31. července, kdy skončí většině neziskovkám podporujícím uprchlíky  v Řecku podpora z Evropského krizového fondu. Zodpovědnost má převzít řecká vláda, ale ta zatím nezveřejnila žádné plány, jak to hodlá udělat. Tisíce lidí jsou uvězněni na Lesbosu a čekají na rozhodnutí nejvyššího řeckého soudu, jestli pošle dva syrské žadatele o azyl zpátky do Turecka…

Výzkumníci Amnesty se setkají s „Noorim,“ mladým Syřanem, který je teď v detenci v Morii a předtím strávil 7 měsíců zavřený na policejní stanici v hlavním městě Mytilini. Noori je první žadatel o azyl, kterému hrozí formální navrácení z Řecka – jeho žádost zamítli na základě toho, že Turecko bylo označeno za „bezpečnou zemi“ v rámci dohody s EU.

V červnu připlulo k břehům Lesbosu 940 žadatelů o azyl, rekordní číslo v roce 2017. V prvních dvou týdnech července to bylo dalších 400 žadatelů o azyl.

Přečtěte si v blogu postřehy a zážitky českých účastníků akce ...

... seznamte se s příběhy uprchlíků i strarousedlíků na Lesbosu...

... nebo se podívejte přímo do tábora Moria na Lesbosu v reportáži BBC News.

Zpráva AI o nadměrném užití násilí v táboře Moria

Další informace najdete ve výzkumných zprávách Amnesty International:

Plán beznaděje

Výzkumná zpráva o dopadu dohody EU s Tureckem.

Místo toho, aby vytvořily solidní a řádný systém otevírající bezpečné cesty pro lidi, kteří hledají ochranu v Evropě, hlavy Evropy se čím dál více snaží zablokovat hranice a spolupracují s vládami porušujícími lidská práva, aby tyto lidi zastavily.

Dohoda s Tureckem, kterou EU uzavřela v březnu 2016, je toho ztělesněním. Má navracet žadatele o azyl a migranty do Turecka, které však nelze považovat za bezpečnou zemi.

Žádné útočiště

Výzkumná zpráva o nelegálním navracení uprchlíků z EU do Turecka. Tisková zpráva v češtině je k dispozici zde.

EU uzavřela dohodu s Tureckem o navracení uprchlíků z Řecka, která se zakládá na premise, že Turecko je bezpečnou zemí pro uprchlíky. Tato zpráva analyzuje zacházení s migranty uvnitř Turecka a dokládá, že Turecko navzdory závěrům EU a požadavkům mezinárodního práva nezaručuje žadatelům o azyl a uprchlíkům na svém území adekvátní ochranu. Přes tři miliony žadatelů o azyl a uprchlíků, které Turecko hostí, představují pro tento stát velkou zátěž.

V řecké pasti

Výzkumná zpráva o desetitisících lidí uvízlých v Řecku kvůli nezodpovědné dohodě EU s Tureckem.

Dohoda s Tureckem, kterou EU podepsala v březnu 2016, uzavřela cestu z Řecka dále do Evropy a nechala 46 000 uprchlíků a migrantů uvízlých v Řecku. Zároveň jim nedokázala poskytnout žádnou bezpečnou a legální cestu z Řecka pryč. Samo Řecko se nedokáže vypořádat s velkým počtem osob, které se ocitly na jeho území, materiálně ani administrativně. Migranti jsou nuceni žít v nevyhovujících podmínkách s malou šancí na brzké vyřízení žádostí o azyl.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.

9.5.2018

Evropský systém uprchlických kvót skončil. Nahradí ho Dublin IV?

Relokační mechanismus skončil, ale počet uprchlíků putujících do Evropy se má během letních měsíců opět zvýšit. Navzdory politickým slibům je nový evropský azylový systém, tzv. Dublin IV, na mrtvém bodě. Kvůli nedodržení uprchlických kvót navíc čeká Českou republiku soudní spor s Evropskou komisí, který může vyústit v udělení značné pokuty.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.