Situace v Řecku

Průběžně mapujeme situaci v Řecku, kde se soustřeďují uprchlíci a migranti ve stále zoufalejších podmínkách, zatímco uprchlická krize se v Evropě postupně vytrácí z centra pozornosti.

Švadlena v uprchlickém táboře Lesbos

• Na 20 000 migrantů a uprchlíků je drženo v pěti ostrovních táborech, které mají oficiální kapacitu pro přibližně 6 400 lidí.
  • Tisíce lidí, včetně mnoha se speciálními potřebami, spí ve stanech a provizorních přístřešcích.
  • Hygienická situace je katastrofální – o jednu sprchu se dělí na 70 lidí, na jídlo se čekají až 4 hodinové fronty, dodávky vody jsou často přerušovány.
  • Chybí zámky na toaletách a ve sprchách, osvětlení je špatné, dochází k sexuálním útokům a znásilněním.
  • Dle Lékařů bez hranic se každé třetí dítě buď sebepoškozuje nebo se již pokusilo o sebevraždu.
  • V důsledku dohody mezi EU a Tureckem z března 2016 nemohou lidé opouštět ostrovy a jsou tam ponecháni v příšerných podmínkách a nejistotě, co s nimi bude.

Informujte se o aktuální situaci v uprchlických táborech:

• "Lesbos dnes připomíná staromódní psychiatrickou léčebnu pro duševně choré", říká psychiatr Lékařů bez hranic v otevřeném dopisu o kritické situaci v táboře Moria.
  • Česká aktivistka založila na Lesbu školu. Co říká o současném vývoji a přílivu migrantů?
  • Postřehy a zážitky z návštěvy uprchlického tábora Moria sdílel generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo.
  • Táboru na ostrově Lesbos hrozí uzavření kvůli nelidským podmínkám, popisuje říjnová videoreportáž.

Přečtěte si apel Lékařů bez hranic, kteří zmapovali životní podmínky migrantů v Řecku ...

... seznamte se s příběhy uprchlíků i starousedlíků na Lesbu...

... nebo se podívejte přímo do tábora Moria v reportáži BBC News.

Kam dál?

Zpráva Amnesty International o nadměrném užívání násilí na Lesbu (červenec 2017)

#ACTIONLESVOS aneb jak to vypadá, když se na Lesbu setkají evropští aktivisté a místní dobrovolníci na týdnu plném akcí (červenec 2017)

Další informace najdete ve výzkumných zprávách Amnesty International:

Chci rozhodovat o své budoucnosti: vykořeněné ženy v Řecku promlouvají

Výzkumná zpráva o nebezpečných cestách žen a dívek, které podstoupily ve snaze najít bezpečí a o hrozných podmínkách a nebezpečí, kterým jsou vystaveny v Řeckých táborech. Tisková zpráva v češtině je k dispozici zde.

Ženy, které uprchly před válkou a pronásledováním, se odhodlaly promluvit o hrozném zacházení, včetně sexuálního násilí, kterému jsou v Řecku vystaveny. Zoufalá situace vede ke konfliktům, psychickým problémům a sebevražedným úmyslům i u dětí. Navzdory těmto ohromným problémům však uprchlické ženy v Řecku pracují na změně své situace.

Mezi ďáblem a hlubokým modrým mořem

Výzkumná zpráva o uprchlické situaci ve Středomoří v létě 2018. Tisková zpráva v češtině je k dispozici zde.

Počet lidí, kteří se utopili ve Středomoří nebo byli vráceni do příšerných detenčních zařízení  v Libyi, prudce vzrostl. Je to důsledek evropských politik zaměřených na uzavření centrální středomořské cesty. Zpráva odhaluje ničivý dopad politik, které vedly k 721 úmrtím na moři během června a července 2018 a rovněž poukazuje na nové italské politiky, v jejichž důsledku uvízly lodě s lidmi na moři. Také analyzuje způsob, jakým se země EU snaží udržet uprchlíky a migranty v Libyi.

Plán beznaděje

Výzkumná zpráva o dopadu dohody EU s Tureckem.

Místo toho, aby vytvořily solidní a řádný systém otevírající bezpečné cesty pro lidi, kteří hledají ochranu v Evropě, hlavy Evropy se čím dál více snaží zablokovat hranice a spolupracují s vládami porušujícími lidská práva, aby tyto lidi zastavily.

Dohoda s Tureckem, kterou EU uzavřela v březnu 2016, je toho ztělesněním. Má navracet žadatele o azyl a migranty do Turecka, které však nelze považovat za bezpečnou zemi a vracení migrantů tak představuje rozpor s mezinárodním právem.

Žádné útočiště

Výzkumná zpráva o nelegálním navracení uprchlíků z EU do Turecka. Tisková zpráva v češtině je k dispozici zde.

EU uzavřela dohodu s Tureckem o navracení uprchlíků z Řecka, která se zakládá na premise, že Turecko je bezpečnou zemí pro uprchlíky. Tato zpráva analyzuje zacházení s migranty uvnitř Turecka a dokládá, že Turecko navzdory závěrům EU a požadavkům mezinárodního práva nezaručuje žadatelům o azyl a uprchlíkům na svém území adekvátní ochranu. Přes tři miliony žadatelů o azyl a uprchlíků, které Turecko hostí, představují pro tento stát velkou zátěž.

V řecké pasti

Výzkumná zpráva o desetitisících lidí uvízlých v Řecku kvůli nezodpovědné dohodě EU s Tureckem.

Dohoda s Tureckem, kterou EU podepsala v březnu 2016, uzavřela cestu z Řecka dále do Evropy a nechala 46 000 uprchlíků a migrantů uvízlých v Řecku. Zároveň jim nedokázala poskytnout žádnou bezpečnou a legální cestu z Řecka pryč. Samo Řecko se nedokáže vypořádat s velkým počtem osob, které se ocitly na jeho území, materiálně ani administrativně. Migranti jsou nuceni žít v nevyhovujících podmínkách s malou šancí na brzké vyřízení žádostí o azyl.

21.11.2018

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě

9.11.2018

Venezuelané podstupují při pokusech o útěk obrovské riziko

5.11.2018

USA: Katastrofální migrační politiky vedly k většímu počtu rozdělených rodin

22.10.2018

Maďarsko: Amnesty vyzývá k prošetření zákona proti migraci, který cílí na občanskou společnost

Amnesty International vyzývá maďarský Ústavní soud k prověření ústavnosti kontroverzního zákona kriminalizujícího osoby a organizace, které se zabývají migrací.

15.10.2018

Velká zrada Evropy

Komentář Anny Sheové, poradkyně Amnesty v otázce uprchlíků a migrantů, k nuceným návratům do Afghánistánu.