Situace v Řecku

#ACTIONLESVOS: Aktivisti Amnesty International z 8 zemí se potkali s uprchlíky a místními dobrovolníky na řeckém ostrově Lesbos. Týden akcí v červenci 2017 měl připomenout evropským lídrům jejich zodpovědnost. Z Česka se účastnila tříčlenná výprava.

Tisíce uprchlíků jsou na ostrově Lesbos kvůli nečinnosti EU jako v pasti. Spojují je otřesné podmínky k životu a nejistá budoucnost. Právě za nimi přijíždějí místní i evropští aktivisti na „akční kemp“. Workshopy, debaty, sdílené zkušenosti, taktiky nebo pouliční flashmoby mají jasný cíl: naučit se lépe podporovat práva uprchlíků v Evropě a donutit čelní představitele zemí EU konečně k jasné a smysluplné akci.

„Tahle akce má poukázat na šílenou situaci uprchlíků na Lesbosu kvůli nefunkční a špatné dohodě EU s Tureckem. Zvyšující se číslo příchozích a jejich nejistá budoucnost je doprovázená nedostatkem financí a často žalostnými přijímacími podmínkami,“ říká Daniel Valls, koordinátor kampaní Amnesty International. „Scházíme se tu, abychom upozornili společně s místními, že lidé chtějí uprchlíkům pomáhat a přijímat je, a že nesouhlasí s nelidskými politikami evropských vlád,“ říká Efi Latsoudiová ze spolupořádající organizace Lesvos Solidarity.

POZADÍ

Akce se koná jako připomínka 31. července, kdy skončí většině neziskovkám podporujícím uprchlíky  v Řecku podpora z Evropského krizového fondu. Zodpovědnost má převzít řecká vláda, ale ta zatím nezveřejnila žádné plány, jak to hodlá udělat. Tisíce lidí jsou uvězněni na Lesbosu a čekají na rozhodnutí nejvyššího řeckého soudu, jestli pošle dva syrské žadatele o azyl zpátky do Turecka…

Výzkumníci Amnesty se setkají s „Noorim,“ mladým Syřanem, který je teď v detenci v Morii a předtím strávil 7 měsíců zavřený na policejní stanici v hlavním městě Mytilini. Noori je první žadatel o azyl, kterému hrozí formální navrácení z Řecka – jeho žádost zamítli na základě toho, že Turecko bylo označeno za „bezpečnou zemi“ v rámci dohody s EU.

V červnu připlulo k břehům Lesbosu 940 žadatelů o azyl, rekordní číslo v roce 2017. V prvních dvou týdnech července to bylo dalších 400 žadatelů o azyl.

Přečtěte si v blogu postřehy a zážitky českých účastníků akce ...

... seznamte se s příběhy uprchlíků i strarousedlíků na Lesbosu...

... nebo se podívejte přímo do tábora Moria na Lesbosu v reportáži BBC News.

Zpráva AI o nadměrném užití násilí v táboře Moria

Další informace najdete ve výzkumných zprávách Amnesty International:

Plán beznaděje

Výzkumná zpráva o dopadu dohody EU s Tureckem.

Místo toho, aby vytvořily solidní a řádný systém otevírající bezpečné cesty pro lidi, kteří hledají ochranu v Evropě, hlavy Evropy se čím dál více snaží zablokovat hranice a spolupracují s vládami porušujícími lidská práva, aby tyto lidi zastavily.

Dohoda s Tureckem, kterou EU uzavřela v březnu 2016, je toho ztělesněním. Má navracet žadatele o azyl a migranty do Turecka, které však nelze považovat za bezpečnou zemi.

Žádné útočiště

Výzkumná zpráva o nelegálním navracení uprchlíků z EU do Turecka. Tisková zpráva v češtině je k dispozici zde.

EU uzavřela dohodu s Tureckem o navracení uprchlíků z Řecka, která se zakládá na premise, že Turecko je bezpečnou zemí pro uprchlíky. Tato zpráva analyzuje zacházení s migranty uvnitř Turecka a dokládá, že Turecko navzdory závěrům EU a požadavkům mezinárodního práva nezaručuje žadatelům o azyl a uprchlíkům na svém území adekvátní ochranu. Přes tři miliony žadatelů o azyl a uprchlíků, které Turecko hostí, představují pro tento stát velkou zátěž.

V řecké pasti

Výzkumná zpráva o desetitisících lidí uvízlých v Řecku kvůli nezodpovědné dohodě EU s Tureckem.

Dohoda s Tureckem, kterou EU podepsala v březnu 2016, uzavřela cestu z Řecka dále do Evropy a nechala 46 000 uprchlíků a migrantů uvízlých v Řecku. Zároveň jim nedokázala poskytnout žádnou bezpečnou a legální cestu z Řecka pryč. Samo Řecko se nedokáže vypořádat s velkým počtem osob, které se ocitly na jeho území, materiálně ani administrativně. Migranti jsou nuceni žít v nevyhovujících podmínkách s malou šancí na brzké vyřízení žádostí o azyl.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

4.11.2017

Řecko: Žadatelé o azyl na řeckých ostrovech v otřesných podmínkách

30.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

17.10.2017

Detence a deportace syrských uprchlíků: Na hraně mezinárodního práva