Příběhy

SEXUÁLNÍ ZNEUŽÍVÁNÍ MIGRANTŮ A UPRCHLÍKŮ

Sexuální násilí a zneužívání bohužel tvoří nedílnou část cesty za bezpečím mnoha žen. Amnesty International mluvila s mnoha ženami, které byly při útěku převaděči a zločineckými skupinami znásilněny či jinak sexuálně zneužívány. Ženy, které nebyly schopny zaplatit výkupné, byly v některých případech za své propuštění či možnost pokračovat v cestě nuceny k sexu.

SYRŠTÍ UPRCHLÍCI V LIBANONU

Libanon je zemí, která poskytla útočiště již na 1,2 milionu syrských uprchlíků. Se čtyřmi a půl miliony obyvatel je tak zemí, která má největší hustotu uprchlíků v poměru k domácímu obyvatelstvu a tento počet je tak obrovskou zátěží pro celou zemi a její infrastrukturu.

UPRCHLÍCI V ŘECKU

O svůj příběh a zkušenosti s novým životem v Řecku se s námi podělil 27letý Saleh. Z jeho vyprávění v člověku zůstane především zděšení a otázka, jak je tohle v Evropě v 21. století možné…

UNIKAL PŘED KULKAMI, JEN ABY BYL ZATČEN V ŘECKU

Noori, jedenadvacetiletý uprchlík ze Sýrie, pochází z lékařské rodiny. Studoval, aby se stal zdravotním bratrem a mohl pomáhat lidem. Zbývalo mu osm měsíců do praxe, když byla nemocnice, ve které studoval, bombardována. Nemohl pokračovat ve studiích a utekl do Evropy, kde se však ochrany nedočkal.

OBRÁCENÁ CESTA: Z ŘECKA DO IRÁKU

Rodina prchala před konfliktem v Sýrii a od roku 2012 žila v Erbílu (Irák). Rodina se však necítila v bezpečí ani v Iráku, jelikož se v jejich regionu objevila ozbrojená skupina Islámský stát. Rozhodli se tak hledat ochranu v Evropě – navzdory tomu, že věděli, že cesta do Evropy je velmi nebezpečná. Poté, co byli navráceni do Turecka, jim nezbylo než vrátit se do Iráku.

ZNIČENÁ RODINA: PŘÍPAD YASMIN, AMIRA A DARIA

Amir byl jeden z mála uprchlíků, kterým se podařilo získat lékařské zprávy celé rodiny. Stovky stran lékařských zpráv, které Amnesty International přečetla, vykreslují devastující obraz zdravé, šťastné rodiny, která doufala ve vybudování bezpečné budoucnosti v Austrálii, a její pomalý rozklad.

ŘETĚZOVÉ NAVRACENÍ IRÁCKÝCH UPRCHLÍKŮ Z BULHARSKA A ŘECKA DO TURECKA

24-letý Jezíd Z. vypráví příběh své rodiny, která na strastiplné pouti z Iráku, kde jezídskou komunitu pronásleduje Islámský stát, zažila strašné věci. Dosáhli Bulharska, ale nebyli tam vítáni a čekal je návrat do Turecka a dále do Iráku. Cestou ztratili člena rodiny i všechny naděje a iluze.

PŘEMĚNA LIDÍ NA ZISK

Kvůli nedostatku práce a možností, jak si zajistit příjem, se miliony Nepálců vydávají hledat práci jinde. V letech 2015–2016 opustilo zemi přes 400 000 Nepálců a Nepálek, aby se připojili k milionům nepálských migrantů, kteří už pracují ve více než 100 různých zemích. V zahraničí se však s nepálskými migranty zachází jako s podhodnoceným a jednorázovým zbožím, čímž je podkopávána jejich možnost uplatňovat základní lidská a pracovní práva.

ŽADATELÉ O AZYL VRÁCENÍ Z EVROPY DO AFGHANISTÁNU

Téměř 10 000 Afghánců bylo v roce 2016 nuceně navráceno z Evropy zpět do Afghanistánu, kde jim hrozí mučení, únosy a smrt. Míra úmrtí civilistů v zemi, kde stále probíhá ozbrojený konflikt, byla přitom ve stejném období na své nejvyšší úrovni. O své smutné příběhy plné strachu a utrpení se s Amnesty podělilo několik Afghánců.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.

9.5.2018

Evropský systém uprchlických kvót skončil. Nahradí ho Dublin IV?

Relokační mechanismus skončil, ale počet uprchlíků putujících do Evropy se má během letních měsíců opět zvýšit. Navzdory politickým slibům je nový evropský azylový systém, tzv. Dublin IV, na mrtvém bodě. Kvůli nedodržení uprchlických kvót navíc čeká Českou republiku soudní spor s Evropskou komisí, který může vyústit v udělení značné pokuty.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.