Příběhy

SEXUÁLNÍ ZNEUŽÍVÁNÍ MIGRANTŮ A UPRCHLÍKŮ

Sexuální násilí a zneužívání bohužel tvoří nedílnou část cesty za bezpečím mnoha žen. Amnesty International mluvila s mnoha ženami, které byly při útěku převaděči a zločineckými skupinami znásilněny či jinak sexuálně zneužívány. Ženy, které nebyly schopny zaplatit výkupné, byly v některých případech za své propuštění či možnost pokračovat v cestě nuceny k sexu.

SYRŠTÍ UPRCHLÍCI V LIBANONU

Libanon je zemí, která poskytla útočiště již na 1,2 milionu syrských uprchlíků. Se čtyřmi a půl miliony obyvatel je tak zemí, která má největší hustotu uprchlíků v poměru k domácímu obyvatelstvu a tento počet je tak obrovskou zátěží pro celou zemi a její infrastrukturu.

UPRCHLÍCI V ŘECKU

O svůj příběh a zkušenosti s novým životem v Řecku se s námi podělil 27letý Saleh. Z jeho vyprávění v člověku zůstane především zděšení a otázka, jak je tohle v Evropě v 21. století možné…

UNIKAL PŘED KULKAMI, JEN ABY BYL ZATČEN V ŘECKU

Noori, jedenadvacetiletý uprchlík ze Sýrie, pochází z lékařské rodiny. Studoval, aby se stal zdravotním bratrem a mohl pomáhat lidem. Zbývalo mu osm měsíců do praxe, když byla nemocnice, ve které studoval, bombardována. Nemohl pokračovat ve studiích a utekl do Evropy, kde se však ochrany nedočkal.

OBRÁCENÁ CESTA: Z ŘECKA DO IRÁKU

Rodina prchala před konfliktem v Sýrii a od roku 2012 žila v Erbílu (Irák). Rodina se však necítila v bezpečí ani v Iráku, jelikož se v jejich regionu objevila ozbrojená skupina Islámský stát. Rozhodli se tak hledat ochranu v Evropě – navzdory tomu, že věděli, že cesta do Evropy je velmi nebezpečná. Poté, co byli navráceni do Turecka, jim nezbylo než vrátit se do Iráku.

ZNIČENÁ RODINA: PŘÍPAD YASMIN, AMIRA A DARIA

Amir byl jeden z mála uprchlíků, kterým se podařilo získat lékařské zprávy celé rodiny. Stovky stran lékařských zpráv, které Amnesty International přečetla, vykreslují devastující obraz zdravé, šťastné rodiny, která doufala ve vybudování bezpečné budoucnosti v Austrálii, a její pomalý rozklad.

ŘETĚZOVÉ NAVRACENÍ IRÁCKÝCH UPRCHLÍKŮ Z BULHARSKA A ŘECKA DO TURECKA

24-letý Jezíd Z. vypráví příběh své rodiny, která na strastiplné pouti z Iráku, kde jezídskou komunitu pronásleduje Islámský stát, zažila strašné věci. Dosáhli Bulharska, ale nebyli tam vítáni a čekal je návrat do Turecka a dále do Iráku. Cestou ztratili člena rodiny i všechny naděje a iluze.

PŘEMĚNA LIDÍ NA ZISK

Kvůli nedostatku práce a možností, jak si zajistit příjem, se miliony Nepálců vydávají hledat práci jinde. V letech 2015–2016 opustilo zemi přes 400 000 Nepálců a Nepálek, aby se připojili k milionům nepálských migrantů, kteří už pracují ve více než 100 různých zemích. V zahraničí se však s nepálskými migranty zachází jako s podhodnoceným a jednorázovým zbožím, čímž je podkopávána jejich možnost uplatňovat základní lidská a pracovní práva.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

4.11.2017

Řecko: Žadatelé o azyl na řeckých ostrovech v otřesných podmínkách

30.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

17.10.2017

Detence a deportace syrských uprchlíků: Na hraně mezinárodního práva