Další zdroje

Další informace o problematice migrace a uprchlictví můžete čerpat například z následujících zdrojů.

ČLOVĚK V TÍSNI - MIGRACE

Česká humanitární nevládní nezisková organizace pomáhající lidem v Čechách i zahraničí. Zabývá se tématy  integrace, humanitární pomocí a rozvojem, lidskými právy a migrací. Na stránkách najdete informace o jednotlivých projektech, vzdělávací programy pro školy nebo informace pro novináře, stejně jako články, videa a materiály k problematice.

IOM

IOM je mezinárodní organizace věnující se migraci. Jejím hlavním principem je víra, že humánní a řízená migrace přináší užitek jak migrantům, tak společnosti. Na webu najdete výzkumné zprávy, užitečné statistiky, přehledy a čísla týkající se migrace, dobrovolných návratů a projektů po celém světě.

UNHCR

UNHCR je Úřad OSN pro uprchlíky, který vznikl po druhé světové válce v souvislosti s vlnou evropských uprchlíků, kteří před válkou utekli ze svých domovin. V současnosti pracuje s uprchlíky, vnitřně vysídlenými osobami, navrácenými osobami, osobami bez státní příslušnosti a žadateli o mezinárodní ochranu po celém světě, a to zejména v terénu. Na webu najdete data, statistiky, vzdělávací programy materiály i možnosti zapojit se či pomoci.

SDRUŽENÍ PRO INTEGRACI A MIGRACI

Česká lidskoprávní nezisková organizace, která se věnuje pomoci cizincům v České republice. Na stránkách najdete informace o právním poradenství a poradenství v obtížných situacích, informace o jednotlivých projektech organizace a možnostech zapojení, včetně například interkulturních setkání a integračních projektů.

LÉKAŘI BEZ HRANIC

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje lékařskou pomoc lidem po celém světě, a to zejména v krizových oblastech a situacích. Přísně se řídí principy nezávislosti, nestrannosti a neutrality. Na stránkách najdete zprávy a svědectví z jednotlivých misí, informace o projektech a misích a možnosti pomoci či se aktivně zapojit. Lékaři bez hranic jsou také aktivní v místech nejzasaženějších uprchlickou krizí a mají loď ve Středozemním moři.

ORGANIZACE PRO POMOC UPRCHLÍKŮM

Česká nezisková a nevládní humanitární organizace se zaměřuje na pomoc uprchlíkům a cizincům v ČR. Na webu najdete výroční zprávy, informace o právním a sociálním poradenství, domech na půli cesty, terénních projektech a integračních programech. Podívat se také můžete na jednotlivé projekty a možnosti zapojení a pomoci.

SAVE THE CHILDREN

Save the Children je mezinárodní organizace, která se věnuje práci s ohroženými dětmi, zajišťování jejich bezpečí a zlepšování jejich životních podmínek po celém světě. Reaguje na humanitární katastrofy, spouští projekty věnující se nutrici a zdraví, vzdělávání a prosazování práv dětí. V uprchlické krizi se věnují desetitisícům dětí a nezletilých bez doprovodu, kteří jsou extrémně zranitelní a často prošli nebo se dostali do kritických podmínek či situací. Na webu najdete užitečné odkazy na jednotlivé projekty, novinky a informace rozdělené po regionech a výroční zprávy.

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.

9.5.2018

Evropský systém uprchlických kvót skončil. Nahradí ho Dublin IV?

Relokační mechanismus skončil, ale počet uprchlíků putujících do Evropy se má během letních měsíců opět zvýšit. Navzdory politickým slibům je nový evropský azylový systém, tzv. Dublin IV, na mrtvém bodě. Kvůli nedodržení uprchlických kvót navíc čeká Českou republiku soudní spor s Evropskou komisí, který může vyústit v udělení značné pokuty.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.