Další zdroje

Další informace o problematice migrace a uprchlictví můžete čerpat například z následujících zdrojů.

ČLOVĚK V TÍSNI - MIGRACE

Česká humanitární nevládní nezisková organizace pomáhající lidem v Čechách i zahraničí. Zabývá se tématy  integrace, humanitární pomocí a rozvojem, lidskými právy a migrací. Na stránkách najdete informace o jednotlivých projektech, vzdělávací programy pro školy nebo informace pro novináře, stejně jako články, videa a materiály k problematice.

IOM

IOM je mezinárodní organizace věnující se migraci. Jejím hlavním principem je víra, že humánní a řízená migrace přináší užitek jak migrantům, tak společnosti. Na webu najdete výzkumné zprávy, užitečné statistiky, přehledy a čísla týkající se migrace, dobrovolných návratů a projektů po celém světě.

UNHCR

UNHCR je Úřad OSN pro uprchlíky, který vznikl po druhé světové válce v souvislosti s vlnou evropských uprchlíků, kteří před válkou utekli ze svých domovin. V současnosti pracuje s uprchlíky, vnitřně vysídlenými osobami, navrácenými osobami, osobami bez státní příslušnosti a žadateli o mezinárodní ochranu po celém světě, a to zejména v terénu. Na webu najdete data, statistiky, vzdělávací programy materiály i možnosti zapojit se či pomoci.

SDRUŽENÍ PRO INTEGRACI A MIGRACI

Česká lidskoprávní nezisková organizace, která se věnuje pomoci cizincům v České republice. Na stránkách najdete informace o právním poradenství a poradenství v obtížných situacích, informace o jednotlivých projektech organizace a možnostech zapojení, včetně například interkulturních setkání a integračních projektů.

LÉKAŘI BEZ HRANIC

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje lékařskou pomoc lidem po celém světě, a to zejména v krizových oblastech a situacích. Přísně se řídí principy nezávislosti, nestrannosti a neutrality. Na stránkách najdete zprávy a svědectví z jednotlivých misí, informace o projektech a misích a možnosti pomoci či se aktivně zapojit. Lékaři bez hranic jsou také aktivní v místech nejzasaženějších uprchlickou krizí a mají loď ve Středozemním moři.

ORGANIZACE PRO POMOC UPRCHLÍKŮM

Česká nezisková a nevládní humanitární organizace se zaměřuje na pomoc uprchlíkům a cizincům v ČR. Na webu najdete výroční zprávy, informace o právním a sociálním poradenství, domech na půli cesty, terénních projektech a integračních programech. Podívat se také můžete na jednotlivé projekty a možnosti zapojení a pomoci.

SAVE THE CHILDREN

Save the Children je mezinárodní organizace, která se věnuje práci s ohroženými dětmi, zajišťování jejich bezpečí a zlepšování jejich životních podmínek po celém světě. Reaguje na humanitární katastrofy, spouští projekty věnující se nutrici a zdraví, vzdělávání a prosazování práv dětí. V uprchlické krizi se věnují desetitisícům dětí a nezletilých bez doprovodu, kteří jsou extrémně zranitelní a často prošli nebo se dostali do kritických podmínek či situací. Na webu najdete užitečné odkazy na jednotlivé projekty, novinky a informace rozdělené po regionech a výroční zprávy.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

21.1.2018

Přišel čas změnit Ženevskou úmluvu o uprchlících? Hathaway tvrdí pravý opak.

Navzdory dlouhotrvající kritice této úmluvy bojuje tým okolo Jamese Hatha-waye za zachování současného rámce. Jako řešení navrhuje změnu implementace tak, aby státy společně pomáhaly uprchlíkům a aby se uprchlíci mohli sami postavit na vlastní nohy.

2.1.2018

Násilně vráceni do Severní Koreje

Lee Su-jung v Číně (24 let) a její syn (4 roky) byli násilně vráceni do Severní Koreje dne 17. listopadu po téměř dvou týdnech zadržení v Číně a jsou vystaveni riziku bezdůvodného zadržování, mučení nebo jiného nelidského zacházení, či dokonce popravy.

21.12.2017

Migranti stále uvězněni na řeckých ostrovech

Více než 13 500 žadatelů o azyl zůstalo uvězněno na řeckých ostrovech v nehostinných podmínkách, když začala 21. prosince 2017 zima, uvedla organizace Human Rights Watch.

12.12.2017

Libye: evropské vlády nesou spoluvinu na otřesném zacházení s uprchlíky a migranty

Evropské vlády se vědomě podílejí na týrání a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů, kteří jsou v Libyi zadržováni tamními imigračními úřady v otřesných podmínkách.