Další zdroje

Další informace o problematice migrace a uprchlictví můžete čerpat například z následujících zdrojů.

ČLOVĚK V TÍSNI - MIGRACE

Česká humanitární nevládní nezisková organizace pomáhající lidem v Čechách i zahraničí. Zabývá se tématy  integrace, humanitární pomocí a rozvojem, lidskými právy a migrací. Na stránkách najdete informace o jednotlivých projektech, vzdělávací programy pro školy nebo informace pro novináře, stejně jako články, videa a materiály k problematice.

IOM

IOM je mezinárodní organizace věnující se migraci. Jejím hlavním principem je víra, že humánní a řízená migrace přináší užitek jak migrantům, tak společnosti. Na webu najdete výzkumné zprávy, užitečné statistiky, přehledy a čísla týkající se migrace, dobrovolných návratů a projektů po celém světě.

UNHCR

UNHCR je Úřad OSN pro uprchlíky, který vznikl po druhé světové válce v souvislosti s vlnou evropských uprchlíků, kteří před válkou utekli ze svých domovin. V současnosti pracuje s uprchlíky, vnitřně vysídlenými osobami, navrácenými osobami, osobami bez státní příslušnosti a žadateli o mezinárodní ochranu po celém světě, a to zejména v terénu. Na webu najdete data, statistiky, vzdělávací programy materiály i možnosti zapojit se či pomoci.

SDRUŽENÍ PRO INTEGRACI A MIGRACI

Česká lidskoprávní nezisková organizace, která se věnuje pomoci cizincům v České republice. Na stránkách najdete informace o právním poradenství a poradenství v obtížných situacích, informace o jednotlivých projektech organizace a možnostech zapojení, včetně například interkulturních setkání a integračních projektů.

LÉKAŘI BEZ HRANIC

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje lékařskou pomoc lidem po celém světě, a to zejména v krizových oblastech a situacích. Přísně se řídí principy nezávislosti, nestrannosti a neutrality. Na stránkách najdete zprávy a svědectví z jednotlivých misí, informace o projektech a misích a možnosti pomoci či se aktivně zapojit. Lékaři bez hranic jsou také aktivní v místech nejzasaženějších uprchlickou krizí a mají loď ve Středozemním moři.

ORGANIZACE PRO POMOC UPRCHLÍKŮM

Česká nezisková a nevládní humanitární organizace se zaměřuje na pomoc uprchlíkům a cizincům v ČR. Na webu najdete výroční zprávy, informace o právním a sociálním poradenství, domech na půli cesty, terénních projektech a integračních programech. Podívat se také můžete na jednotlivé projekty a možnosti zapojení a pomoci.

SAVE THE CHILDREN

Save the Children je mezinárodní organizace, která se věnuje práci s ohroženými dětmi, zajišťování jejich bezpečí a zlepšování jejich životních podmínek po celém světě. Reaguje na humanitární katastrofy, spouští projekty věnující se nutrici a zdraví, vzdělávání a prosazování práv dětí. V uprchlické krizi se věnují desetitisícům dětí a nezletilých bez doprovodu, kteří jsou extrémně zranitelní a často prošli nebo se dostali do kritických podmínek či situací. Na webu najdete užitečné odkazy na jednotlivé projekty, novinky a informace rozdělené po regionech a výroční zprávy.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

4.11.2017

Řecko: Žadatelé o azyl na řeckých ostrovech v otřesných podmínkách

30.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

17.10.2017

Detence a deportace syrských uprchlíků: Na hraně mezinárodního práva