Urgentní
akce

60 Tibeťanů zraněno při pokojných protestech. Podpořte je!

Případ

Dne 6. října 2013 čínské ozbrojené složky hrubě potlačily pokojný protest Tibeťanů ve vesnici Diriu. Nejméně 60 lidí bylo zraněno, z toho někteří těžce. Zraněným navíc nebyla poskytnuta lékařská péče. Amnesty International je přesvědčena, že Tibeťané z Diriu byli hrubě napadeni pouze kvůli svému pokojnému uplatňování práva na shromažďování a sdružování.

Protestující se sešli, aby požadovali propuštění Dordže Dagcchäla který byl zadržen 29. září poté, co veřejně vystoupil na protest proti nařízení místních úředníků. To stanovilo, že obyvatelé vesnice a mniši z kláštera v Diriu musí kvůli oslavám čínského státního svátku vyvěsit na své domy a klášter čínské vlajky. Čínská policie proti neozbrojeným demonstrantům zasáhla nepřiměřenou silou, použila zbraně a slzný plyn. Přibližně 60 Tibeťanů bylo při zásahu zraněno.

Podle organizace International Campaign for Tibet ve stejný den úřady zadržely v souvislosti s protesty dalších 40 Tibeťanů. Někteří zůstávají stále ve vazbě a osud několika z nich není znám vůbec.

Události z 6. října jsou už druhým případem za poslední čtvrtrok, kdy ozbrojené složky použily nepřiměřenou sílu k potlačení pokojných protestů v Tibetu.

Ve městě Tcha-wu v provincii S'-čchuan čínská policie 6. července vážně zranila nejméně 10 Tibeťanů, kteří se sešli, aby společně oslavili dalajlamovy narozeniny.

Pozadí

Od masivních protestů v roce 2008, kdy Tibeťané několik týdnů demonstrovali proti čínské nadvládě, čínské úřady v Tibetu vystupňovaly represe proti Tibeťanům a ještě zvýšily všudypřítomné vojenské a bezpečnostní kontroly.

Úřady také pokračují v systematické „vlastenecké převýchově“, při které Tibeťany nutí odsuzovat dalajlamu a vyjadřovat podporu čínské komunistické straně.

Napjatá situace panuje v celém tibetském regionu a čínské úřady nedělají nic, co by vedlo ke zlepšení základních práv Tibeťanů. Amnesty International proto apeluje na čínské úřady, aby okamžitě zastavily každodenní násilí a ponižující zacházení vůči Tibeťanům a umožnily jim pokojně uplatňovat právo na svobodu projevu, přesvědčení a shromažďování, náboženských i kulturních práv.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR