Svoboda slova a vězni svědomí

Svobodné vyjadřování a sdílení svých názorů je základní kámen otevřené a svobodné společnosti. Požadujeme zajištění svobody slova pro jednotlivce i skupiny.

Od počátku své existence Amnesty podporuje a chrání všechny, kdo se svobodně vyjadřují, ať už se jedná o novináře, právníky, vedoucí představitele komunit či aktivisty za práva různých utlačovaných skupin. Amnesty pro lidi vězněné z dalších nespravedlivých důvodů – původu, rasy, sexuální orientace, náboženství aj. - užívá pojem vězni svědomí. Tedy ti, kdo jsou vězněni pouze za to, že praktikují svá práva, a kterým je fyzicky bráněno (ať už vězněním, nebo jinak) vyjadřovat svůj názor, pokud takový názor neobhajuje nebo neomlouvá násilí.

JAK AMNESTY INTERNATIONAL POMÁHÁ VĚZŇŮM SVĚDOMÍ?

• účastní se procesů s nimi
  • apeluje na vládu a další odpovědné osoby
  • získává informace od příbuzných vězňů, od místních organizací a sdružení a vydává výzkumné zprávy o situaci v zemi
  • Poskytuje hmotnou pomoc rodinám vězňů
  • Iniciuje posílání urgentních apelů

ÚSPĚCH!

Amnesty každý rok apeluje za propuštění několika stovek vězňů svědomí. Zlepšit jejich situaci nebo dosáhnout úplného osvobození se nám dlouhodobě daří ve 30-40% případů!

URGENTNÍ APEL

Je výzva k dopisové akci na pomoc konkrétní osobě. Amnesty pošle informace o případu svým pobočkám a sítě tisíců dobrovolníků pak píší dopisy úřadům odpovědným za věznění či pronásledování dané osoby.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

6.2.2018

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.

1.2.2018

Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.