Vězni svědomí o Amnesty

47 000 propuštěných vězňů svědomí, 11 z nich se stalo prezidenty

Václav Havel, Česká republika:

Vím, že nebýt této solidarity, byl bych ve vězení daleko déle.Kampaně Amnesty International mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost.Je to na každém z nás.“

Aun Schan Su Ťij, Barma:

„Dopisy, které ženy v domácnosti, školáci, důchodci nebo mladí byznysmeni píší na podporu lidí, jejichž práva jsou potlačována – dělají obrovské změny!“

Julio De Pena Valdez, Dominikánská republika:

„Když přišlo prvních 200 dopisů, dozorci mi dali zpět mé oblečení. Potom přišlo dalších 200 a navštívil mě ředitel věznice. Když dorazila další hromada dopisů, ředitel se spojil se svými nadřízenými. Dopisy neustále přicházely, celé 3 tisíce. Prezident byl informován. Dopisy nadále přicházely a prezident zavolal do věznice a nařídil jim, aby mě propustili. Po svém propuštění si mě prezident zavolal do své kanceláře. Řekl: „Jak může odborářský předák jako ty mít tolik přátel z celého světa?“ Ukázal mi ohromnou krabici plnou dopisů, které obdržel. Když jsme se loučili, tak mi tu krabici dal.“

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

9.8.2018

Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.