Vězni svědomí o Amnesty

47 000 propuštěných vězňů svědomí, 11 z nich se stalo prezidenty

Václav Havel, Česká republika:

Vím, že nebýt této solidarity, byl bych ve vězení daleko déle.Kampaně Amnesty International mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost.Je to na každém z nás.“

Aun Schan Su Ťij, Barma:

„Dopisy, které ženy v domácnosti, školáci, důchodci nebo mladí byznysmeni píší na podporu lidí, jejichž práva jsou potlačována – dělají obrovské změny!“

Julio De Pena Valdez, Dominikánská republika:

„Když přišlo prvních 200 dopisů, dozorci mi dali zpět mé oblečení. Potom přišlo dalších 200 a navštívil mě ředitel věznice. Když dorazila další hromada dopisů, ředitel se spojil se svými nadřízenými. Dopisy neustále přicházely, celé 3 tisíce. Prezident byl informován. Dopisy nadále přicházely a prezident zavolal do věznice a nařídil jim, aby mě propustili. Po svém propuštění si mě prezident zavolal do své kanceláře. Řekl: „Jak může odborářský předák jako ty mít tolik přátel z celého světa?“ Ukázal mi ohromnou krabici plnou dopisů, které obdržel. Když jsme se loučili, tak mi tu krabici dal.“

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

20.5.2020

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.

20.5.2020

Eduardo Cardet je volný!

Eduardo Cardet byl v květnu 2019 podmínečně propuštěn a mohl se vrátit domů k rodině.

12.5.2020

Amirsalar Davoudi drží ve vězení hladovku

Amirsalar Davoudi, právník v oblasti lidských práv, drží od 9. února 2020 hladovku na protest proti tomu, že íránské úřady zamítly jeho propuštění.