Příručky a metodiky (nejen) pro učitele

Představujeme vám metodické materiály, příručky a weby určené primárně pro pedagogy a pedagožky, kteří ve výuce pracují s tématy lidských práv, diskriminace a menšin a setkávají se s nenávistnými projevy od studentů nebo spolupracovníků. V případě zájmu o metodiky kontaktujte regionální koordinátorky:

Martina Neradová, koordinátorka pro Čechy: martina.neradova@amnesty.cz

Nela Armutidisová, koordinátorka pro Moravu a Slezsko: nela.armutidisova@amnesty.cz

Živá knihovna v komiksech

Metodická příručka nabízí praktické nástroje a materiály využitelné při práci s tématy stereotypů, xenofobie, diskriminace a rasismu. Vychází z příběhů devíti zajímavých a inspirativních lidí z řad zástupců menšin a představuje možnosti, jak lze s příběhy menšin pracovat ve výuce. Každý příběh je zpracován ve formě komiksu a je doprovázen návrhem otázek do diskuze a zpracovanými informacemi, které upřesňují možné nejasnosti a nejčastější mýty spojené s danou menšinou, a návrhem aktivit, které hravou formou přispívají k nenásilnému otevírání diskuse u jednotlivých témat a umožňují hlubší porozumění druhým lidem skrze osobní prožitek.

Lidská práva ve výuce

Web usnadňuje a zatraktivňuje začleňování lidskoprávních témat do výuky. Jednotlivé články Všeobecné deklarace lidských práv jsou zde přehledně zpracovány jako návrhy vyučovacích hodin. Každý návrh obsahuje metodiku, která je založena na práci s konkrétními případy porušování lidských práv, textové a audiovizuální materiály a tipy na další aktivity k tématu. K dispozici jsou zde také krátké filmy, zajímavé odkazy, informace o lidských právech a lidskoprávní dokumenty ke stažení. Na vyžádání je možné získat tištěnou metodickou příručku Lidská práva ve výuce, která obsahuje zpracované návrhy hodin, které jsou dostupné na webu.

Průvodce pedagoga, který se setká s nesnášenlivostí

Web pro pedagogy, kteří se u svých studentů či ve svém okolí setkávají s projevy nesnášenlivosti a hledají pomoc, jak na tuto situaci co nejlépe zareagovat. Jsou zde příklady konkrétních osvědčených reakcí, odkazy na instituce a odborníky, kteří mohou v daném případě pomoci, a materiály k tématu. Součástí je i poradna a prostor pro sdílení dalších materiálů.

Semináře pro pedagogy

Jednodenní seminář se zaměřuje na tématiku lidských práv, diskriminace, stereotypů a rasismu. První část poskytuje prohloubení informací o konceptu lidských práv, materiály a metodiky usnadňující jejich interaktivní začleňování do výuky. Druhá část se informačně, argumentačně a metodicky věnuje efektivním reakcím na nesnášenlivé projevy studentů a přináší inspiraci a materiály, jak s těmito tématy pracovat. Součástí semináře je i Živá knihovna, v rámci níž se účastníci setkají se zástupci menšin žijících v ČR a v praxi si vyzkouší, jak fungují stereotypy a jak s nimi lze efektivně pracovat. Prostor je věnován také dosavadním zkušenostem účastníků a jejich sdílení.