Urgentní
akce

Twitter Jose Luise Urbana

Venezuelský lidskoprávní aktivista v ohrožení

Případ

Luis Urbano, syn venezuelského obránce lidských práv José Luise Urbana, byl letos 10. října zavražděn policisty. Bezpečnost jeho otce, známého ochránce lidských práv ve Venezuele, i celé rodiny je nyní v ohrožení.

Luis Urbano zemřel 10. října, když na něj čtyřikrát vystřelili policisté z obce Sotillo ve státě Anzoátegui na východě Venezuely. Luis Urbano byl povoláním mechanik a syn ochránce lidských práv Josého Luise Urbana, který je prezidentem neziskové organizace Nadace pro ochranu práv na vzdělávání. Ta se po řadu let zaměřuje na ochranu lidských práv dětí, zejména práva na vzdělávání.

Svědkové potvrdili, že policisté přistoupili k Luisovi na veřejné cestě, když si opravoval motorku v dělnické čtvrti města Puerto La Cruz. José Luis Urbano řekl Amnesty International, že setkání vyústilo ve spor s policisty a ti na Luise vystřelili. Pak ho nechali postřeleného hodinu ležet na ulici bez jakékoli pomoci. Stejní policisté pak Luise odvezli do nemocnice, kde byl přijat se čtyřmi střelnými ranami.

Ochránci lidských práv Josému Luisovi Urbanovi několikrát vyhrožovali kvůli jeho funkci prezidenta Nadace pro ochranu práv na vzdělávání. V roce 2007 José Luise napadli a byl postřelen. V 2008 Amnesty International vydala urgentní apel na jeho ochranu z důvodů různých dalších útoků na jeho osobu. Existují důvodné obavy o život a zdraví Josého, jeho rodiny a členů jeho nadace.

Situaci můžete sledovat ve španělštině či přímo Josého podpořit na Twitteru - https://twitter.com/defendiendoDDHH

Pozadí

Již před časem José Luis Urbano řekl Amnesty International, že v březnu 2007 byl spolu se svou manželkou na cestě domů, když vedle něj zastavilo černé auto. Dva muži vystoupili a jeden z nich přiložil zbraň k hlavě Josého Luise. Druhý řekl: „Zastřel ho, je to člověk z Pro-defensa.“ José Luisovi se podařilo chytit hlaveň zbraně, jenomže muž vystřelil a trefil ho do břicha. V květnu 2008 mu někdo vyhrožoval přes telefon. V září 2010 ho znovu postřelil neznámý muž.