© Antonio Janeski - Unsplash

Češi mají další možnost, jak pomoci uprchlíkům

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky   Česká republika Rozhovor od Pozitivní lidskoprávní novinky zpracovala Eliška Pohnerová publikován 9.7.2018

Uprchlíci Vítejte je název české internetové platformy, která spojuje zdejší obyvatele s uprchlíky bez domova. Cílem projektu je úspěšná integrace migrantů a jejich začlenění do sociálních a kulturních struktur tak, aby nebyli vyloučeni v uprchlických zařízeních na okraji společnosti. A jak to funguje?

Lidé přes internetový formulář nabízí volné pokoje svých domovů či rovnou celé byty. Na základě informací, které o sobě udají, je jim vyhledán spolubydlící s podobnými představami o bydlení, aby byla zajištěna co možná největší spokojenost. Administrátoři z Uprchlíci Vítejte poté zorganizují společné setkání, a to přímo u hostitelů doma.

Projekt je vůči hostitelům co nejpřátelštější, proto není třeba se bát o peníze ani bezpečnost. Portál Uprchlíci Vítejte asistuje po celou dobu zařizování, pomáhá s nájemní smlouvou a v případě tíživé finanční situace ubytovaných vystupuje jako poradní element s iniciativou spolufinancování. Vzniknou-li časem problémy, které brání dalšímu spolubydlení, portál zařizuje předčasné ukončení smlouvy. Takových situací je ovšem minimum a v sousedním Rakousku například méně než 5%.

Projekt vznikl na podzim roku 2014 v jednom bytě v Berlíně. Stojí za ním Mareike Geiling a Jonas Kakoschke (s odhodláním nabídnout ubytování některému z uprchlíků) a dále Golde Ebding, sociální pracovnice německé Diakonie. Ti dali vzniknout celostátnímu projektu Flüchtlinge Willkommen Deutschland.

Prvním takto ubytovaným byl Bakary z Mali a to právě v bytě Mareike a Jonase v Berlíně. V současnosti běží tento projekt ve 12 evropských zemích včetně České republiky a taky v Austrálii a Kanadě.

Zaujala Vás myšlenka dát někomu pocit domova, bydlet s uprchlíkem s docela jiným životním příběhem, dozvídat se každý den něco nového o jiné kultuře, lidech a životě? A máte volný pokoj?

Podívejte se na https://uprchlici-vitejte.cz/