Uprchlíci Vítejte je název české internetové platformy, která spojuje zdejší obyvatele s uprchlíky bez domova. Cílem projektu je úspěšná integrace migrantů a jejich začlenění do sociálních a kulturních struktur tak, aby nebyli vyloučeni v uprchlických zařízeních na okraji společnosti. A jak to funguje?

Lidé přes internetový formulář nabízí volné pokoje svých domovů či rovnou celé byty. Na základě informací, které o sobě udají, je jim vyhledán spolubydlící s podobnými představami o bydlení, aby byla zajištěna co možná největší spokojenost. Administrátoři z Uprchlíci Vítejte poté zorganizují společné setkání, a to přímo u hostitelů doma.

Projekt je vůči hostitelům co nejpřátelštější, proto není třeba se bát o peníze ani bezpečnost. Portál Uprchlíci Vítejte asistuje po celou dobu zařizování, pomáhá s nájemní smlouvou a v případě tíživé finanční situace ubytovaných vystupuje jako poradní element s iniciativou spolufinancování. Vzniknou-li časem problémy, které brání dalšímu spolubydlení, portál zařizuje předčasné ukončení smlouvy. Takových situací je ovšem minimum a v sousedním Rakousku například méně než 5%.

Projekt vznikl na podzim roku 2014 v jednom bytě v Berlíně. Stojí za ním Mareike Geiling a Jonas Kakoschke (s odhodláním nabídnout ubytování některému z uprchlíků) a dále Golde Ebding, sociální pracovnice německé Diakonie. Ti dali vzniknout celostátnímu projektu Flüchtlinge Willkommen Deutschland.

Prvním takto ubytovaným byl Bakary z Mali a to právě v bytě Mareike a Jonase v Berlíně. V současnosti běží tento projekt ve 12 evropských zemích včetně České republiky a taky v Austrálii a Kanadě.

Zaujala Vás myšlenka dát někomu pocit domova, bydlet s uprchlíkem s docela jiným životním příběhem, dozvídat se každý den něco nového o jiné kultuře, lidech a životě? A máte volný pokoj?

Podívejte se na https://uprchlici-vitejte.cz/

Publikováno / Zveřejněno v/ dne:Pozitivní lidskoprávní novinky