Diskriminace

Diskriminace – tedy odepření práva jednotlivci z důvodu národnosti, pohlaví, etnické příslušnosti, náboženského vyznání věku či sexuální orientace, je nepřípustná. Bojujeme proti jakékoli její formě.

Diskriminací se rozumí méně příznivé zacházení s nějakou osobou na základě některého ze "zakázaných" důvodů jako je národnost, pohlaví, etnická příslušnost, náboženské vyznání, věk či sexuální orientace.

Pokud takového nerovné zacházení není možné odůvodnit objektivním oprávněným účelem (např. národní bezpečnost, ochrana veřejného zdraví, ochrana práv a svobod ostatních) jde o protiprávní chování.  Rovné zacházení a nediskriminaci lze vnímat jako pozitivní a negativní vyjádření téhož principu.

Určitou povolenou výjimkou je přijímaní tzv. pozitivních nebo vyrovnávacích opatření (někdy pozitivní diskriminace). Znamenají záměrné zvýhodňování příslušníků určité (znevýhodněné) skupiny obyvatel s cílem zvýšit jejich zapojení v určité oblasti (politické, ekonomické, vzdělanostní). Jde o širokou a různorodou paletu možných opatření. Ve společnosti existují různé názory na tuto problematiku. Zatímco někteří podobná opatření vítají například jako dočasné opatření k předcházení diskriminace v budoucnosti, jiní v nich vidí diskriminaci "naruby" a nebo též nebezpečí, které může paradoxně podněcovat další nesnášenlivost vůči postižené skupině.

Záblesky z historie

• Roku 1955 odmítla Rosa Parksová uvolnit své místo v autobuse muži bílé pleti a byla zatčena. Její čin symbolizuje počátek boje za zrovnoprávnění černochů v Americe.
  • O osm let později zazněl během pochodu na Washington slavný projev Martina Luthera Kinga „I have a dream“ (Mám sen), v němž mluvil například o přání, aby jeho děti vyrůstaly v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy své pleti. Na M. L. Kinga, vůdce hnutí za práva Afroameričanů, byl spáchán atentát v roce 1968. Irská rocková Skupina U2 o něm napsala píseň Pride.
  • Slovo Pride, neboli hrdost, se stalo oblíbeným heslem lidí protestujících proti diskriminaci po celém světě. Například příslušníci sexuálních menšin pravidelně pořádají pochody „Gay Pride“ (pražská akce nese jméno Prague Pride a je pořádána od roku 2011).  Už v roce 1998 se pochodovalo za práva sexuálních menšin na Duhovém festivalu v Karlových Varech.

12.4.2017

Špatná komunikace.

Část odporu k inkluzivnímu vzdělávání vyplývá z nedůsledné komunikace.

8.4.2017

Jaké jsou skutečné postoje veřejnosti k inkluzi?

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

3.4.2017

Brno získalo 50 milionů na projekt prevence školní neúspěšnosti

30.3.2017

Vznik neveřejných škol je jen jedním ze symptomů problémů veřejného školství